© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ο Αμερικανοϊνδός δρ Ανίλ Σάρμα είναι από τους ανθρώπους της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας που ξεχωρίζουν τόσο για την πορεία τους στον κλάδο όσο και για τα επιτεύγματά τους.
Αρχισε την καριέρα του ως πανεπιστημιακός καθηγητής στη Νεμπράσκα, όταν οι ΗΠΑ πουλούσαν για παλιοσίδερα τα θρυλικά πλοία Liberty.
Τότε διείδε την ευκαιρία και εισήλθε στη ναυτιλία. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της GMS Leadership, εταιρείας που ειδικεύεται στην ανακύκλωση πλοίων και θαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων. Με πείρα πάνω από 30 χρόνια, η GMS Leadership έχει αναδειχθεί ηγέτιδα της βιομηχανίας παρέχοντας υπηρεσίες ανακύκλωσης πλοίων με σεβασμό στο περιβάλλον και την ασφάλεια.
Ο δρ Σάρμα έχει αναγνωριστεί για τη συμβολή του στην ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών ανακύκλωσης πλοίων και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και συζητήσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της ναυτιλίας. Κατά καιρούς έχει επισημάνει τη σημασία της επένδυσης σε καθαρά καύσιμα για την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης στη ναυτιλία, εκτιμώντας ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 1,15 τρισ. δολαρίων.
Τoν συνάντησα στη Λεμεσό πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο του 8ου Capital Link Forum – Cyprus Shipping. Με την εμπειρία που έχει και ως πλοιοκτήτης, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες τα πιο αποδοτικά πλοία είναι κυρίως τα μεσαίας ηλικίας, γεγονός με το οποίο, όσο περνάει ο καιρός, συμφωνούν πολλοί εφοπλιστές, μεταξύ των οποίων και Ελληνες.

Η ναυτιλιακή του εταιρεία Lila Global με 34 πλοία διαφόρων τύπων έχει ως φιλοσοφία τη συνεχή βελτιστοποίηση της χρήσης ενός στόλου μεικτής ηλικίας για να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πελατών. Για τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης και της ελκυστικότητας των παλαιών πλοίων εξήγησε:
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει πόσο σημαντικοί παράγοντες, όπως οι μακροοικονομικοί, γεωπολιτικοί και περιβαλλοντικοί, έχουν γίνει πιο συχνοί και επιδραστικοί στη ναυτιλία. Από την πανδημία COVID-19 έως τις παγκόσμιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αναταραχών από τους Χούθι, αυτά τα γεγονότα έχουν προκαλέσει απρόβλεπτες διακυμάνσεις στις αγορές ναυτιλίας, όπως τα τάνκερ, τα κοντέινερ και τα ξηρά χύμα. Η φύση αυτών των διακυμάνσεων έχει αλλάξει. Αυτό που κάποτε εθεωρείτο σπάνιος “μαύρος κύκνος” τώρα φαίνεται σαν να είναι ένας επαναλαμβανόμενος κύκλος.
Σε αυτό το περιβάλλον οι πλοιοκτήτες που μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα και να τοποθετήσουν τα πλοία τους στρατηγικά είναι οι πιο ωφελημένοι. Οταν η ζήτηση αυξάνεται, τα πλοία που είναι έτοιμα να την καλύψουν απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις. Αυτό είναι φανερό σε διάφορους τομείς και ευθυγραμμίζεται καλά με την κεντρική μας εξειδίκευση: τα παλαιά και μεσαίας ηλικίας πλοία».
Για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και ευκαιριών στη ναυτιλία είπε: «Οι προκλήσεις στη ναυτιλία είναι πάντα παρούσες: κυρώσεις, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, πόλεμοι, αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, δασμοί που προκαλούν αντιδράσεις με ανταποδοτικούς δασμούς, KYC (σ.σ.: Know Your Customer, γνωρίστε τον πελάτη σας. Διαδικασία που ακολουθούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες επιχειρήσεις για να ελέγξουν την ταυτότητα των πελατών τους και να διασφαλίσουν ότι δεν εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, όπως η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ή το ξέπλυμα χρημάτων). Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν τις νέες εμπορικές τάσεις δημιουργώντας τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες. Οι αγορές αλλάζουν γρήγορα και εκείνοι που μπορούν να προβλέψουν και να προσαρμοστούν θα ευδοκιμήσουν.
Είναι μια βιομηχανία υψηλού κινδύνου που απαιτεί ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα και πάθος για το παιχνίδι. Για εκείνους που αποδέχονται την αβεβαιότητα, η ναυτιλία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες. Τα επόμενα χρόνια θα είναι συναρπαστικά και αυτοί που θα μπορούν να διαβάσουν την αγορά και να δράσουν αποφασιστικά θα βγουν μπροστά».
Για την ανακύκλωση πλοίων όπου είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού παγκοσμίως ανέφερε: «Φέτος είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την ανακύκλωση πλοίων. Στις 26 Ιουνίου του 2025, η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ για την Ασφαλή και Υπεύθυνη Ανακύκλωση Πλοίων θα τεθεί σε εφαρμογή. Πρόκειται για την πιο σημαντική ρυθμιστική αλλαγή που έχουμε δει στη βιομηχανία μας εδώ και πολύ καιρό και αποτελεί μια καθοριστική στιγμή για τον τρόπο με τον οποίο καταστρέφονται τα πλοία παγκοσμίως.
Η βιομηχανία έχει προσαρμοστεί. Η Ινδία έχει πλέον 97 διαλυτήρια που έχουν συμμορφωθεί, το Μπανγκλαντές επτά και η Τουρκία έχει σχεδόν πλήρως συμμορφωθεί. Οι πλοιοκτήτες θα έχουν πλέον πολύ καλύτερες επιλογές για ασφαλή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανακύκλωση.
Η πραγματικότητα σήμερα είναι διαφορετική. Η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ προσφέρει τώρα το απαραίτητο κανονιστικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας ότι τα πλοία ανακυκλώνονται με υπεύθυνο και συμμορφωμένο τρόπο».
Στην ερώτησή μας για το νέο στάδιο όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τη ναυτιλία και τον αντίκτυπο που θα έχουν απάντησε: «Δεν είμαι ειδικός στους κανονισμούς της ναυτιλίας, αλλά αυτό που λέγεται είναι ότι μπορεί να δούμε την εμφάνιση μιας διπλής αγοράς. Η Ευρώπη πιθανότατα θα συνεχίσει να επιβάλλει αυστηρότερους κανονισμούς μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση. Επιπλέον, έχουμε παρατηρήσει επιβράδυνση στις παραγγελίες για πλοία που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, όπως είναι αυτά που χρησιμοποιούν μεθάνιο ή αμμωνία, με τη ζήτηση να επιστρέφει σε πιο παραδοσιακούς τύπους πλοίων.
Δεδομένων των πιθανών κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ να απομακρυνθεί από τις προσπάθειες απανθρακοποίησης της Ευρώπης, είναι επίσης πιθανό ότι τα ορυκτά πλοία θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε αυτή την εμπορική δραστηριότητα, αντί να αποσύρονται υπέρ πιο αποδοτικών εναλλακτικών.
Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αυτοί οι παράγοντες -η κανονιστική διαφοροποίηση, η αλλαγή στις προτιμήσεις για νέα πλοία και η ενδεχόμενη αργή υιοθέτηση αποδοτικών πλοίων- μπορεί να διαμορφώσουν σημαντικά την αγορά».
Λεζάντα κεντρικής φωτογραφίας: Ο δρ Ανίλ Σάρμα με τον Γιώργο Τσαβλίρη και τον Νικόλαο Μπορνόζη
Διαβάστε ακόμη
ΜΕΒΓΑΛ: Αντεξε στα δύσκολα γιατί είναι από καλή μαγιά (pic)
Κατερίνα Μαλαματίνα: Η ανακοπή και το διπλό σφυρί για τις βίλες στη Μύκονο (pics)
Σύννεφα πάνω από το project του Πολ Κόλσον στο Πόρτο Χέλι (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα