Οι ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν το “σκιώδη στόλο” της Ρωσίας, που αποτελείται από πετρελαιοφόρα πλοία που δραστηριοποιούνται στη Βαλτική Θάλασσα. Μετά από πρόσφατα περιστατικά, όπως η κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου Eagle S το 2023, οι ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για νέες νομικές εξουσίες προκειμένου να στοχεύσουν το παράνομο εμπόριο πετρελαίου της Ρωσίας, το οποίο συνεχίζεται παρά τις δυτικές κυρώσεις. Αυτή η συνεχής πρόκληση υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της εφαρμογής διεθνών κυρώσεων και της προστασίας κρίσιμων υποδομών.

Τον Δεκέμβριο του 2023, οι Φινλανδικές αρχές προκάλεσαν αίσθηση όταν κατάσχεσαν το Eagle S, ένα πετρελαιοφόρο που μετέφερε 100.000 βαρέλια πετρελαίου από την Αγία Πετρούπολη. Το πλοίο είχε εμπλακεί σε δολιοφθορά υποθαλάσσιου καλωδίου ενέργειας που συνδέει την Εσθονία με τη Φινλανδία. Αυτή η κατάσχεση σηματοδότησε μια καμπή και φανέρωσε πιθανή αλλαγή στην πορεία του κρυφού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Ταυτόχρονα, ανέδειξε την αυξανόμενη χρήση σκιωδών στόλων, όπου γηρασμένα πλοία με ασαφή ιδιοκτησία και αβέβαιη ασφάλιση παρακάμπτουν τις κυρώσεις και συνεχίζουν να παρέχουν πετρέλαιο στη Ρωσία.

Οι Ευρωπαϊκές Προσπάθειες: Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν τώρα μέτρα μεγάλης κλίμακας για την κατάσχεση αυτών των πετρελαιοφόρων πλοίων. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, τα σχέδια περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση του διεθνούς δικαίου για κατάσχεση πλοίων με περιβαλλοντικούς ή πειρατείας λόγους ή, εναλλακτικά, την επιβολή νέων εθνικών νόμων για να διευκολυνθούν αυτές οι ενέργειες. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Margus Tsahkna, σημείωσε ότι περίπου το 50% του εμπορίου ρωσικού πετρελαίου που έχει υποστεί κυρώσεις περνά από τον Κόλπο της Φινλανδίας. Αυτή η περιοχή έχει γίνει κρίσιμο σημείο για τη μεταφορά παράνομου ρωσικού αργού, επηρεάζοντας άμεσα την ασφάλεια και την οικονομία της Ευρώπης.

Οι Κίνδυνοι των Επιχειρήσεων του Σκιώδους Στόλου: Ο σκιώδης στόλος, που αποτελείται από πλοία με ασαφή ιδιοκτησία και ασφάλιση, αντιπροσωπεύει σήμερα έως και το 17% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων. Αυτά τα πλοία μεταφέρουν πάνω από το 80% του ρωσικού πετρελαίου, εξασφαλίζοντας μια ζωτική πηγή εσόδων για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρακάμψει αυτούς τους περιορισμούς, χρησιμοποιώντας πλοία του σκιώδους στόλου που ταξιδεύουν υπό σημαίες convenience και λειτουργούν με ανεπαρκή έλεγχο. Αυτή η κατάσταση αποτελεί επείγον πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς αυτά τα πλοία κινούνται με σχετική ατιμωρησία μέσα στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Κίνδυνοι για Δολιοφθορά Υποθαλάσσιων Υποδομών: Εκτός από την παράκαμψη των κυρώσεων, τα πλοία του σκιώδους στόλου συνδέονται και με αυξανόμενα περιστατικά δολιοφθοράς. Πολλά πλοία έχουν εμπλακεί σε περιστατικά, όπως το Eagle S, το οποίο έκοψε κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια στη Βαλτική Θάλασσα. Ο Christian Bueger, καθηγητής ναυτιλιακής ασφάλειας, προειδοποιεί ότι αυτή η τάση μπορεί να κλιμακωθεί, θέτοντας σε κίνδυνο άλλες κρίσιμες υποδομές. Αυτή η κλιμάκωση ενισχύει την αναγκαιότητα για τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν πιο ενεργητικές ενέργειες κατά αυτών των πλοίων.

Νομικά και Πρακτικά Εμπόδια: Η πορεία για την κατάσχεση αυτών των πλοίων είναι γεμάτη νομικές και λογιστικές προκλήσεις. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ενώ οι χώρες έχουν την εξουσία να ενεργούν εντός των εθνικών τους χωρικών υδάτων (12 ναυτικά μίλια από τις ακτές), η επέκταση αυτών των ενεργειών πέρα από αυτά τα όρια είναι νομικά περίπλοκη. Το διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο εγγυάται τα πλοία το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης σε διεθνή ύδατα και μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν τα κράτη να επέμβουν. Στην περίπτωση του Eagle S, οι Φινλανδικές αρχές αντιμετώπισαν νομικές αμφισβητήσεις όταν οι ιδιοκτήτες του πλοίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντέτειναν ότι η κατάσχεση έγινε εκτός των χωρικών υδάτων της Φινλανδίας.

Προτάσεις για την Αντιμετώπιση του Σκιώδους Στόλου: Παρά τις νομικές πολυπλοκότητες, οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν αρκετές προτάσεις για να καταπολεμήσουν τον σκιώδη στόλο. Ορισμένες προτάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση νόμων περί πειρατείας για κατάσχεση πλοίων που εμπλέκονται σε ζημιές υποθαλάσσιων υποδομών, καθώς και την απαίτηση από τα πετρελαιοφόρα στη Βαλτική να ασφαλίζονται από αξιόπιστους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επιπλέον, οι χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας εξετάζουν τη δυνατότητα θέσπισης νέων εθνικών νόμων για να διευκολύνουν αυτές τις ενέργειες. Ακόμα και αν αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να σταματήσουν κάθε πλοίο του σκιώδους στόλου, η επιβράδυνση της πορείας τους θεωρείται σημαντικό βήμα για την αποδυνάμωση των εσόδων της Ρωσίας.

Οι Προσπάθειες: Η ΕΕ προσπαθεί να συντονίσει αυτές τις προσπάθειες, με χώρες όπως η Λιθουανία να επιδιώκουν εθνική νομοθεσία που θα επιτρέπει την κατάσχεση πλοίων στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» τους. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η πιθανότητα κλιμάκωσης με τη Ρωσία και το τεράστιο κόστος των επιχειρήσεων αυτών. Παρά αυτά τα εμπόδια, οι χώρες της Βαλτικής είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστικές ενέργειες. Ο Tsahkna τόνισε ότι, ενώ οι υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν, υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες για δράση.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια νέα φάση στην αντίδραση της Ευρώπης στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά τις σημαντικές προκλήσεις, από νομικά ζητήματα μέχρι τον κίνδυνο κλιμάκωσης, η αυξανόμενη συχνότητα των περιστατικών με τα πλοία του σκιώδους στόλου έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να εξετάσουν πιο άμεσες και επιθετικές τακτικές. Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να συντονίζουν τις αντιδράσεις τους, το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον του διεθνούς ναυτιλιακού δικαίου και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη

Οι δασμοί Τραμπ θέτουν σε επιφυλακή τους επενδυτές: Πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε €5,57 εκατ. για «απώθηση φιδιών και μυοκτονίες»

Στελέχη κρουαζιέρας: «Bγάλτε τη Σαντορίνη από το κάδρο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα