Το 2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη «Γαλάζια Οικονομία» (2nd Stakeholder Conference on Sustainable Blue Economy) θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Φεβρουαρίου 2024, στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, Αθήνα), το οποίο συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον Διακυβερνητικό Οργανισμό «Ένωση για τη Μεσόγειο» (Union for the Mediterranean – UfM) και τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Συνέδριο αυτό, αποτελεί θεσμική διοργάνωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) και της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE), με μετέχοντα τα 43 Κράτη – Μέλη της Ευρωμεσογειακής λεκάνης, καθώς και τους εμπλεκόμενους στο χώρο της «Γαλάζιας Οικονομίας». Απώτερος σκοπός της Ένωσης είναι η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου μέσω συγκεκριμένων έργων και πρωτοβουλιών για την βιώσιμη ανάπτυξη, την σταθερότητα και την ολοκλήρωση στον ευρωμεσογειακό χώρο.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δια της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της ατζέντας για τη «Γαλάζια Οικονομία», συνυπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας, την 2η Υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης για τη Μεσόγειο για την «Γαλάζια Οικονομία» (Φεβρουάριος 2021), μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς 42 Κρατών – Μελών για την πενταετία 2021-2025.

Για δύο ημέρες, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για την υλοποίηση των δέκα θεματικών πεδίων που συμφώνησαν τα 43 Κράτη – Μέλη του UfM, στο πλαίσιο της 2ης Υπουργικής Διακήρυξης του 2021.

Στις δύο ημέρες του Συνεδρίου αναμένεται να λάβουν μέρος 350 Σύνεδροι, 80 ομιλητές που θα μετέχουν στις εργασίες δύο Ολομελειών (plenary sessions) και στις έντεκα ειδικές συνεδρίες πάνω σε κρίσιμα πεδία, όπως νησιωτικότητα, θαλάσσιες «πράσινες» μεταφορές, απανθρακοποίηση, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, «γαλάζια» επαγγέλματα κλπ.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μία θεσμική διοργάνωση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) και της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE), με μετέχοντα τα μέλη της UfM, καθώς και τους εμπλεκόμενους στο χώρο της Γαλάζιας Οικονομίας. Ειδικότερα, η Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) αποτελεί έναν διακυβερνητικό οργανισμό που συγκεντρώνει 43 χώρες (όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 16 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου), με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου μέσω συγκεκριμένων έργων και πρωτοβουλιών, που αφορούν τη χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμη ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ολοκλήρωση στον Ευρωμεσογειακό χώρο. Από την ίδρυσή της, η Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) έχει αναλάβει ένα ευρύ φάσμα έργων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της χωρίς αποκλεισμούς περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης και ολοκλήρωσης. Η Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM) δίνει επίσης προτεραιότητα σε προγράμματα επιχορηγήσεων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της περιοχής. Ο οργανισμός εστιάζει στην επιτάχυνση των επενδύσεων στη γαλάζια οικονομία και στη δημιουργία ενός περιφερειακού μέσου πολιτικής προστασίας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δια της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της ατζέντας για τη Γαλάζια Οικονομία, συνυπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας τη 2η Υπουργική Διακήρυξη της Ένωσης για τη Μεσόγειο για την Γαλάζια Οικονομία (Φεβρουάριος 2021) μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς 42 Κρατών Μελών από την Ευρώπη, τη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέλη του Διακυβερνητικού Οργανισμού «Ένωση για τη Μεσόγειο», για την ερχόμενη πενταετία έως το 2025. Η εν λόγω Διακήρυξη συνιστά το επιστέγασμα ευρείας διαβούλευσης μεταξύ όλων των κρατών που διήρκησε πάνω από ένα χρόνο, προκειμένου να αποτυπωθούν οι βασικές θεματικές προτεραιότητες στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία και να τεθούν οι κύριοι αναπτυξιακοί στόχοι.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση συνιστά σημαντικό γεγονός για τη Μεσογειακή λεκάνη, καθώς αναμένεται να μετέχουν τουλάχιστον 23 χώρες με επίσημες αντιπροσωπείες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν 2 ολομέλειες (plenary sessions) και 11 ειδικές συνεδρίες πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως νησιωτικότητα, θαλάσσιες μεταφορές μηδενικών εκπομπών, απανθρακοποίηση, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, γαλάζια επαγγέλματα κλπ. Η Ελλάδα πέτυχε στο πλαίσιο της διοργάνωσης να προβλεφθεί ειδική συνεδρίαση με αντικείμενο τη νησιωτικότητα, με συμμετοχή

Η επιτυχία της ανάληψης διοργάνωσης στην Ελλάδα, αυτού του σημαντικού θεσμού της ΕΕ και του UfM, οφείλεται στη συστηματική ενασχόληση και προώθηση των ευρωπαϊκών θέσεων των πολιτικών που έχει αναπτύξει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα τελευταία χρόνια και με ορόσημο την υπογραφή της 2ης Διακήρυξης για τη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία απο την Ελλάδα. Η συστηματικότητα στη διεθνοποίηση του ρόλου της Ελλάδας στη Μεσογειακή Λεκάνη, με έμφαση σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, αλλά και προώθησης νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη κλάδων που συνδέονται με τη θαλάσσια οικονομία, πλέον καθιστά το ρόλο της χώρας εξαιρετικά σημαντικό και υπολογίσιμο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συνεργασία του Ιδρύματος Ευγενίδου – που φιλοξενεί το Συνέδριο – με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά και την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της διάχυσης νέων ιδεών και μεθόδων στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, με βασικό πυλώνα της δραστηριοποίησης μία βιώσιμη και ανθεκτική γαλάζια οικονομία, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δραστηριότητες και με έμφαση στην εφαρμογή τους στις νησιωτικές περιοχές της χώρας

 

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Άνοιξη μέσα στον χειμώνα για την Αθήνα – Η καλύτερη ιστορικά περίοδος

Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι

Πεταλιοί: Τα νησάκια που λάτρεψαν διάσημοι και ισχυροί, η «ναυμαχία» των εφοπλιστών και η τραγωδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ