Η ναυτιλία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα άρχισε το 2026 σε ένα περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα και προκλήσεις. Παρά τη διατήρηση της λειτουργικότητας της ουκρανικής θαλάσσιας διαδρομής, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική μείωση και ακανόνιστη ροή, κυρίως λόγω ασφαλείας, αυξημένων λειτουργικών εμποδίων και κόστους ασφάλισης, σύμφωνα με την Allied QuantumSea Research. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η δυναμική της αγοράς καθορίζεται πλέον περισσότερο από διαχείριση κινδύνου και πραγματοποίηση φορτώσεων παρά από την ίδια την παραγωγή σιτηρών ή τις υποδομές των λιμένων.
Ο ουκρανικός θαλάσσιος διάδρομος παρέμεινε λειτουργικός καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας τη συνεχή διακίνηση σιτηρών από λιμάνια της περιοχής του Οδησσού. Ωστόσο, οι αποστολές ήταν λιγότερο τακτικές σε σχέση με πέρυσι, λόγω περιοδικών διακοπών στα λιμάνια, προβλημάτων ενέργειας και δυσκολιών στην εσωτερική μεταφορά. Όπως αναφέρει η Allied QuantumSea Research, από την έναρξη της εμπορικής αυτής διαδρομής το 2023 έχουν μεταφερθεί συνολικά 160–168,9 εκατ. τόνοι φορτίου, εκ των οποίων περίπου 98–100 εκατ. τόνοι σιτηρών, κυρίως με bulk carriers.
Η Ρωσία συνέχισε τις εξαγωγές σιτηρών από παραδοσιακά λιμάνια του Μαύρου Πόρου, καθώς τα τρόφιμα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ενώ η Ουκρανία προειδοποιεί για φορτία που προέρχονται από κατεχόμενα λιμάνια, όπως το Μαριούπολη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρό έλεγχο προέλευσης των φορτίων.
Στα τέλη Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ρωσίας/Ουκρανίας στο Αμπού Ντάμπι χωρίς συμφωνία ή κατάπαυση πυρός. Η Allied QuantumSea Research επισημαίνει ότι, από πλευράς αγοράς, η απουσία πλαισίου συμφωνίας διατηρεί υψηλούς κινδύνους για ασφάλιση και δρομολόγηση πλοίων.
Κατά τον Ιανουάριο, οι war-risk insurance συνθήκες αυξήθηκαν, με υψηλότερα ασφάλιστρα και μικρότερες περιόδους αναθεώρησης, επηρεάζοντας όλα τα εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των carriers σιτηρών. Η αυξημένη προσοχή των πλοιοκτητών και η έμφαση σε δικαιώματα απόκλισης διαδρομής και τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης τα λεγόμενα contingency plans αντικατοπτρίζουν αυτό το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied QuantumSea Research, οι εβδομαδιαίες εξαγωγές σιτηρών Ιανουαρίου 2026 ήταν σχεδόν μισές σε σχέση με τον Ιανουάριο 2025:
Εβδομάδες 1–4: 1,13 εκατ. τόνοι (2026) έναντι 2,35 εκατ. τόνων (2025)
Η κορυφαία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2026 έφτασε τους 571.000 τόνους, ενώ πέρυσι οι κορυφαίες εβδομάδες ξεπέρασαν 750.000–1.000.000 τόνους
Συμπερασματικά, η Allied QuantumSea Research επισημαίνει ότι η δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα παραμένει δυνατή αλλά ασταθής, με την εκτέλεση των φορτώσεων να εξαρτάται από:
- λειτουργική ανθεκτικότητα,
- ασφαλιστικές συνθήκες και war-risk premiums,
- συμβατικές ρυθμίσεις των φορτώσεων.
Με άλλα λόγια, οι εξαγωγές σιτηρών δεν περιορίζονται από υποδομές ή παραγωγή, αλλά από την εκτέλεση και τη διαχείριση κινδύνου, με την αγορά να κινείται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμη
Στην αναμονή η βιομηχανία για το πακέτο στήριξης του βιομηχανικού ρεύματος
Bloomberg: Ο Τραμπ ετοιμάζεται να στηρίξει τον Κέβιν Γουόρς για τη θέση του επικεφαλής της Fed
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.