Με επίσημη έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), το μάθημα Ναυτιλίας που σχεδίασε το YES Forum, υπό την καθοδήγηση της Δανάης Μπεζαντάκου, εισάγεται για πρώτη φορά στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Η νέα προσθήκη σηματοδοτεί μια εκπαιδευτική τομή, δίνοντας στους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο της ναυτιλίας μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με το YES Forum, αυτή η θεσμική ένταξη δεν είναι μόνο μια επιτυχία για το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά και μια εξαιρετική στιγμή για το ελληνικό σχολείο, καθώς για πρώτη φορά εντάσσεται ένας θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικής οικονομίας στη σχολική καθημερινότητα.
Περιεχόμενο και στόχοι του μαθήματος
Το μάθημα Ναυτιλίας διαρθρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες που προσαρμόζονται ηλικιακά και παιδαγωγικά:
Ιστορική αναδρομή της ελληνικής ναυτιλίας
Τύποι πλοίων
Ναυπηγική
Τεχνολογίες ναυτιλίας
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Επαγγέλματα και προοπτικές καριέρας
Ανάπτυξη soft και digital skills με την υποστήριξη της Microsoft
Ο στόχος είναι να προσφερθεί στους μαθητές μια ολοκληρωμένη εικόνα του ναυτιλιακού τομέα, που συνδυάζει ιστορική γνώση, τεχνολογία, περιβαλλοντική ευαισθησία και επαγγελματική καθοδήγηση.
Ανάγκη που επιβεβαιώθηκε από το YES TOUR TO SCHOOLS
Η πρωτοβουλία YES TOUR TO SCHOOLS, που έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία της χώρας, αποκάλυψε ότι το 90% των μαθητών αγνοεί τι είναι η Ναυτιλία, παρότι η Ελλάδα διαχειρίζεται το 21% του παγκόσμιου στόλου. Η εκπαιδευτική αυτή παρέμβαση έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με έναν από τους σημαντικότερους τομείς του ελληνικού ΑΕΠ.
Το νέο μάθημα δεν είναι μόνο ενημερωτικό – είναι εργαλείο προσανατολισμού και ενδυνάμωσης για τους μαθητές. Προβάλλει τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στον ναυτιλιακό τομέα, έναν χώρο με ισχυρή διεθνή παρουσία, επαγγελματικές προοπτικές και θετικές συνθήκες απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο, το σχολείο συνδέεται ουσιαστικά με την πραγματική οικονομία και δημιουργεί νέα πρότυπα για τη νέα γενιά.
Αντίδοτο στο brain drain και μέσο αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας
Όπως σημειώνει το YES Forum, αυτή η πρωτοβουλία συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην αντιμετώπιση του brain drain και της υπογεννητικότητας, προσφέροντας στους νέους ελπίδα και προοπτική στη χώρα τους. Δείχνει ότι η εκπαίδευση μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης, όχι μόνο με θεωρία αλλά με άμεση διασύνδεση γνώσης και επαγγελματικής ζωής.
Διαβάστε ακόμη
Τραμπ – Σόρος: Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των δυο billionaires
Lamda Development: Half way there για το Riviera Tower (vid)
Πανέττα (ΕΚΤ): Περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια εάν η αδύναμη ανάπτυξη επηρεάσει τις τιμές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.