Η πρόσφατη πρόταση του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) να επιβάλει υψηλά λιμενικά τέλη—έως και 1,5 εκατομμύριο δολάρια ανά προσέγγιση—σε πλοία που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα ή ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις σε διεθνείς εμπορικούς κύκλους. Το μέτρο αυτό δικαιολογείται από μια έρευνα βάσει του Άρθρου 301, που διερευνά τους ισχυρισμούς περί κινεζικής χειραγώγησης και κυριαρχίας στον ναυπηγικό και ναυτιλιακό τομέα.
Αν και ορισμένοι το θεωρούν ένα τολμηρό βήμα προς την οικονομική ανεξαρτησία των ΗΠΑ, η ευρύτερη αντίδραση από τη βιομηχανία είναι ανησυχητική, καθώς πολλοί προειδοποιούν για απρόβλεπτες συνέπειες χειρότερες από το ίδιο το πρόβλημα που επιδιώκει να λύσει η πρόταση.
«Οι ακροάσεις στο USTR αποκάλυψαν έναν βαθύ διχασμό. Ορισμένες οργανώσεις, όπως η Alliance for American Manufacturing και εταιρείες υπεράκτιων υπηρεσιών στις ΗΠΑ, υποστήριξαν ένθερμα την πρόταση, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας και βιομηχανικής ανεξαρτησίας» επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:
«Ωστόσο, η πλειονότητα των εκπροσώπων της ναυτιλιακής και εμπορικής βιομηχανίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Το World Shipping Council, το National Council of Farmer Cooperatives, το American Petroleum Institute και οι εξαγωγείς ενέργειας επεσήμαναν έναν κοινό κίνδυνο: την άνοδο του κόστους και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα» και προσέθεσαν:
«Ο τομέας του πετρελαίου και της ενέργειας, ειδικότερα, έχει σημάνει συναγερμό. Κινεζικής κατασκευής δεξαμενόπλοια μεταφέρουν σημαντικό μέρος των αμερικανικών εξαγωγών αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων.
Το American Petroleum Institute προειδοποιεί ότι τα προτεινόμενα τέλη θα μπορούσαν να μειώσουν τις αμερικανικές εξαγωγές αργού κατά σχεδόν 20% και να επιβαρύνουν τους καταναλωτές με έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ετήσιο κόστος. Οι εξαγωγείς αιθανόλης, που βρίσκονται σε περίοδο ρεκόρ, φοβούνται επίσης ότι θα χάσουν ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις τιμές.»
Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Ναυτιλιακές εταιρείες, έμποροι και λιμενικές αρχές τονίζουν ότι η νέα δομή τελών θα επηρεάσει αρνητικά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τους εξαγωγείς έως τους καταναλωτές.
Με τα κινεζικής κατασκευής πλοία να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των αφίξεων στα αμερικανικά λιμάνια τον Φεβρουάριο του 2025, η εξάρτηση είναι μεγάλη. Επιπλέον, εταιρείες όπως η Maersk, η MSC και η ZIM βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κινεζικά πλοία, γεγονός που μπορεί να αλλοιώσει τον ανταγωνισμό.
Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εναλλακτικές. Η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία είναι πρακτικά ανενεργή, παράγοντας ελάχιστα πλοία ετησίως, ενώ η Κίνα κατασκευάζει 1.700. Η προσέλκυση ναυπηγείων από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία μπορεί να είναι λύση, αλλά θα απαιτήσει χρόνια ή και δεκαετίες.
Ρίσκο Υψηλού Κόστους
Οι αναλυτές υπογράμμισαν: «Το USTR επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα: την κινεζική κυριαρχία στη ναυπηγική βιομηχανία. Ωστόσο, η προτεινόμενη λύση ενδέχεται να αποδειχθεί υπερβολικά επιθετική και οικονομικά επιζήμια. Μια πιο στρατηγική, πολυμερής προσέγγιση είναι απαραίτητη για να προστατευτούν τα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να διαταραχθεί η παγκόσμια οικονομία».
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Ποια βαριά σφυριά έρχονται μέχρι την Παρασκευή (pics)
Τα POS «εξαφάνισαν» μετρητά 5,3 δισ. και έφεραν 2,66 δισ. στα κρατικά ταμεία
Γιάννης Μασούτης – Αγγελος Κρητικός: Η επί της αρχής συμφωνία και οι αστερίσκοι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.