Ναυτιλία

Μαρινάκης: Αύξηση κερδών κατά 131% για την Capital Product Partners

  • Μηνάς Τσαμόπουλος
marinakis


Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2020 τη χρονοναύλωση του 91% του στόλου της και για το 2021 ήδη το 86% με μέσο όρο τα 4,5 χρόνια

Εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή εταιρεία Capital Product Partners, συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη παρουσίασε αύξηση εσόδων αλλά και κερδών στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα  του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδά της ανήλθαν στα 35,5 εκατομμύρια δολάρια έναντι 26,4, με ποσοστό αύξησης 34%. Τα κέρδη έφθασαν τα 7,8 εκατ. έναντι  3,4 εκ. με ποσοστό αύξησης 131%. Το μέρισμα ανά μετοχή έκλεισε στο 0,41  του δολαρίου.

Ο Τζέρι Καλογηράτος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επεσήμανε: «Η πανδημία COVID-19 και οι δυσμενείς επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ζωή, στην οικονομική δραστηριότητα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι ένα μοναδικό και πρωτοφανές γεγονός με συνεχείς και ταχέως μεταβαλλόμενες επιπτώσεις σε διάφορα μέτωπα. Σε αυτό το περιβάλλον, συνεχίζουμε να δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και ασφάλεια των πληρωμάτων μας, καθώς και των υπαλλήλων στα γραφεία μας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μαζί με τους managers μας ολοκληρωμένα μέτρα και πολιτικές.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οικονομικά θέματα της εταιρείας:

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το περιβάλλον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μια ισχυρή τριμηνιαία απόδοση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Οι ναύλοι για τα πλοία neo panamax ανακάμπτουν από το χαμηλά του προηγούμενου τρίμηνου.Έχουμε εκμεταλλευτεί την ενδυνάμωση της ναυλαγοράς για να διασφαλίσουμε τα ναύλα για ένα από τα πλοία μας αλλά και για περαιτέρω διαφοροποίηση της πελατειακής μας βάσης.» και προσέθεσε:

«Παρά την βελτίωση της ναυλαγοράς  παρατηρούμε την αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημία κατά τους χειμερινούς μήνες και ως εκ τούτου παραμένουμε προσεκτικοί όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο εξασφαλίζοντας που μετριάζουν το ρίσκο της επαναχρονοναύλωσης. Καθώς διασφαλίζουμε την αύξηση των ταμειακών ροών και την κάλυψη των ναύλων για τον στόλο, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε συγκεκριμένες εξαγορές.»

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2020 τη χρονοναύλωση του 91% του στόλου της και για το 2021 ήδη το 86% με μέσο όρο τα 4,5 χρόνια.

Διαχειρίζεται στόλο από 14 συνολικά πλοία εκ των οποίων 13 είναι container ships και ένα φορτηγό.

Oι παραγγελίες για ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στα 303 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1,8 εκατομμυρίων TEU που αντιπροσωπεύει το 8% του παγκόσμιο στόλου αυτού του τύπου πλοίων.