Η ελληνική ναυτιλία ήταν παρούσα στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ινδίας  με επιχειρηματίες των δύο χωρών με εκπρόσωπό της την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.   

«Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας παρουσιάζει αμοιβαίο ενδιαφέρον για τις διεθνείς προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών των δύο χωρών. Η ελληνική ναυτιλία ως ηγέτιδα δύναμη στη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό άξονα για την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας» επεσήμανε η Μελίνα Τραυλού αποτυπώνοντας  το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ναυτιλία για την ελληνική οικονομία.

Η Ινδία έχει αναδειχθεί ως μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία και αναμένεται να είναι μία από τις τρεις κορυφαίες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τα επόμενα 15 χρόνια.

Αποτελεί σήμερα την 5η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τη 2η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στην Ασία. Μεταξύ άλλων, είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων όπως το ρύζι, το σιτάρι, το βαμβάκι, η ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά. Είναι επίσης ο 8ος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και 10ος μεγαλύτερος εισαγωγέας εμπορικών υπηρεσιών. Αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά έως το 2030. Η Ε.Ε. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για τις ινδικές εξαγωγές, 14% του συνόλου, μετά τις ΗΠΑ.

Είναι  η τρίτη χώρα παγκοσμίως σε εισαγωγές  άνθρακα, πετρελαίου και χημικών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο τις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Ινδίας διαδραματίζει ο ελληνόκτητος στόλος. O Έλληνες εφοπλιστές  ελέγχουν το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, με έναν στόλο 5.520 πλοίων. Ειδικότερα ελληνικών συμφερόντων είναι το:

• 31,27% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων

• 25,32% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

• 22,65% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)

• 15,79% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Παπασπύρου: Οκτώ δεκαετίες γράφει γλυκές ιστορίες (pics)

Έρχονται έλεγχοι, ξεσκαρτάρισμα και ΦΠΑ στα Airbnb

Δημόσιο: Έρχεται η καθολική εφαρμογή της στοχοθεσίας – Τι ισχύει για το μπόνους παραγωγικότητας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ