Του Μηνά Τσαμόπουλου

Όταν η επιχειρηματική εσωστρέφεια μεταλλάσσεται σε επιχειρηματική εξωστρέφεια τότε η ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Μέσα στην οικονομική κρίση η οποία ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια, η εταιρεία Seabright της οικογένειας Μάλλιου «άνοιξε τα φτερά της» απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό και πέτυχε μέσα σε πέντε χρόνια να εξελιχθεί σε μία κερδοφόρα επιχείρηση η οποία «φωτίζει» την παγκόσμια ναυτιλία. Με έδρα πάντα τον Πειραιά σήμερα συγκαταλέγεται σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά εργοστάσια φωτισμού στον τομέα της ναυτιλίας.

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου το οποίο στεγάζεται σε κτήριο που έχει τη δική του ιστορία. Πρόκειται για το εργοστάσιο σαπωνοποιίας της οικογένειας του Οδυσσέα Ελύτη.

elyth

Το κτήριο χτίστηκε από τον Παναγιώτη Αλεπουδέλη, πατέρα του Οδυσσέα Αλεπουδέλη (Ελύτη) το 1914. Η ιστορία των γνωστών έως σήμερα «Σαπουνιών Αλεπουδέλη» άρχισε το 1895 από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου ιδρύθηκε η σαπωνοποιία Αλεπουδέλη . Κατά την κορύφωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας του μεγάλου Έλληνα ποιητή , Παναγιώτης, μετέφερε τη σαπωνοποιία του στον Πειραιά. Στο μεγάλο Λιμάνι μετακομίζει και η οικογένεια Αλεπουδέλη στην οποία βενιαμίν ήταν ο Ελύτης. Στοιχείο της διεθνής αναγνώρισης και ανάπτυξης του εργοστασίου ήταν το σαπούνι από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο θεωρούνταν είδος πολυτελείας στο εξωτερικό.

«Η ιστορία και η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι τα δύο πρώτα στοιχεία που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μας. Πρόκειται για ένα κτήριο 3.500 τετραγωνικών μέτρων, χωρισμένο σε ισόγειο και 1ο όροφο, ικανό να φιλοξενήσουν τις παραγωγικές εργασίες της εταιρείας μας» δηλώνει ο ιδρυτής της Seabright, Αναστάσιος Μάλλιος: «Επιπλέον, αποτέλεσε στοίχημα τόσο για εμάς όσο και για την αρχιτεκτονική ομάδα που ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση του κτηρίου, να το επαναφέρουμε στην αρχική κατάσταση, να τονίσουμε την ιστορικότητα του και παράλληλα να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην αναβάθμιση του Πειραιά».

Όσο αφορά την ανάπτυξη της εταιρείας ο γενικός Διευθυντής Παναγιώτης Μάλλιος επισημαίνει:

«Μέσα από πολύ ομαδική και προσωπική δουλειά και έχοντας ως στόχο την εξαγωγή και την διεθνοποίηση της εταιρείας και των προϊόντων μας, με μικρά αλλά σταθερά βήματα καταφέραμε να φθάσουμε επιθυμητό αποτέλεσμα. Να χτίσουμε ένα διεθνές brand name το οποίο να είναι συνώνυμο της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά για να γίνει αυτό, περάσαμε μέσα από μια μεγάλη διαδικασία αμφισβήτησης κυρίως λόγω της προέλευσης των προϊόντων μας. Ο αγώνας φυσικά για εμάς δεν σταματάει εκεί εφόσον βασικό στοιχείο της εταιρίας μας είναι η επανεπένδυση των κερδών της σε νέα προϊόντα, προσωπικό και παραγωγικές εγκαταστάσεις» και σχολιάζει καυστικά: «Δώσαμε στους ανταγωνιστές μας και στους πελάτες μας να καταλάβουν ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε μόνο λάδι».

Ο αδελφός του, Ηλίας Μάλλιος, Διευθυντής Εξαγωγών τόνισε:

«Είμαστε υπερήφανοι καθώς η Seabright συγκαταλέγεται στα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά εργοστάσια φωτισμού στον τομέα της ναυτιλίας. Πλέον η εταιρία μας μετρά εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες καθώς, από τον Καναδά και την Αμερική έως την Σρι Λάνκα. Από το 2017 η εταιρεία μας έχει το δικό της γραφείο πωλήσεων στο Μαϊάμι Seabright USA, καθώς και από το 2018 στο Gdansk Seabright Πολωνίας και προσθέτει:

«Το γραφείο μας στην Αμερική αναπτύσσει τις δραστηριότητες της Seabright στην κρουαζιέρα. Είναι γεγονός πως έχουμε προμηθεύσει τα προϊόντα μας σε μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Μέσα όμως από αυτό είναι επίσης σημαντικό ότι κολοσσοί τις κρουαζιέρας έχουν εμπιστευτεί την εταιρία μας για την αναβάθμιση ολοκλήρου του στόλου τους σε LED» και συμπληρώνει:

«Διαθέτουμε 10 αποκλειστικές αντιπροσωπίες διάθεσης των προϊόντων σε Ευρώπη και Ασία.

Αναφορικά με την Πολωνία και το καινούργιο γραφείο εκεί ο Ηλίας Μάλλιος αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια κίνηση η οποία προσβλέπει στην επαναλειτουργία των Πολωνικών ναυπηγείων καθώς η κυβέρνηση εκεί κάνει τεράστιες επενδύσεις για την αναβάθμιση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

«Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η εταιρεία μας μετά από πολύμηνες συζητήσεις επιλέχθηκε ως προμηθευτής αντιεκρηκτικού φωτισμού για την αναβάθμιση ενός εκ των κρατικών ναυπηγείων» τονίζει.

Για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας ο Αναστάσιος Μάλλιος ξεκαθαρίζει:

«Προτιμάμε ως εταιρεία να μην βάζουμε πολύ υψηλούς στόχους. Όπως στην επιλογή των επενδύσεων έτσι και στο προγραμματισμό των επόμενων χρόνων είμαστε πάντα προσεκτικοί. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και εν τέλει τους ξεπερνάμε. Σταθερά και προσεκτικά βήματα, επανεπένδυση κερδών και σωστή επιλογή συνεργατών είναι κάποιοι από τους λόγους που μας έφεραν σήμερα εδώ» και συνεχίζει:

«Επιπλέον στοχεύουμε στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας με καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα προϊόντα μας και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ομάδα μας η οποία αποτελεί και τον πυρήνα της Seabright».

Ο Παναγιώτης Μάλλιος αποκαλύπτει την νέα δραστηριότητα της εταιρείας:

«Στρατηγικής σημασίας η ενδυνάμωση του νέου μέλους της εταιρείας μας, της SEACABLES, η οποία έχει ως σκοπό την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή καλωδίων ναυτιλιακού τύπου, δημιουργώντας το μεγαλύτερο stock point καλωδίων ναυτιλιακού τύπου στην Ελλάδα.»

Ο Αναστάσιος Μάλλιος δεν ξεχνά ποτέ να ευχαριστήσει τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο αλλά και τον Συμεών Παληό για τη στήριξή τους στους Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Ο πατριάρχης της εταιρείας το 1982 ασχολήθηκε για πρώτη φόρα με το εμπόριο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πλοίων στην επιχείρηση του πεθερού του, Ηλία Τσουκάτου. Το 1986 διαπίστωσε το κενό της ελληνικής αγοράς στον τομέα του φωτισμού των πλοίων, αφού έως τότε, όλο το υλικό ήταν εισαγόμενο κυρίως από τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Με πείσμα και σκληρή δουλεία, το 1989 δημιούργησε την πρώτη σειρά φωτιστικών φθορίου για ναυτικού τύπου χρήση. Το 1996 έχοντας ως στήριγμα του τη σύζυγό του Σοφία Τσουκάτου, ίδρυσαν την εταιρεία που σήμερα είναι γνωστή ως SeaBright. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να ελέγξουν το 90% της αγοράς φωτισμού των πλοίων στην Ελλάδα και να θεωρηθούν πρωταγωνιστές του κλάδου.

Απέκτησαν τρία παιδιά. Την Αδαμαντία η οποία εργάζεται σε μια από της μεγαλύτερες, ελληνικών συμφερόντων, ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, τον Παναγιώτη και τον Ηλία που έβαλαν σε νέα τροχιά την οικογενειακή επιχείρηση.