Του Μηνά Τσαμόπουλου

Το παρών στα Posidonia Sea Tourism έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο εφοπλιστής Πάρης Δράγνης και μίλησε στο YES Sea Forum που απευθυνόταν σε νέους και νέες που θέλουν να εργαστούν στη θάλασσα. Αυτοδημιούργητος ο ίδιος έδωσε χρήσιμες συμβουλές στη νεολαία και υπογράμμισε ότι όποιες δυσκολίες και αν συναντήσουν στην πορεία τους θα πρέπει να επιμείνουν κυνηγώντας το όνειρό τους και ότι πρέπει να μάθουν να σηκώνονται όταν πέφτουν. Στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις. Τότε ένας απόφοιτος Ναυτικού Λυκείου που πήρε τον λόγο ανέφερε τις δυσκολίες που υπάρχουν για να βρει κάποιος νέος δουλειά σε εταιρεία προερχόμενος από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Ο Πάρης Δράγνης, χαμογελώντας, απάντησε: «Σας είπα ότι πρέπει να επιμένετε στην προσπάθειά σας. Όμως στη ζωή αυτή, που δεν σου χαρίζετε τίποτα, θα πρέπει να έχεις και τύχη. Δεσμεύομαι λοιπόν ότι θα σας προσλάβω στην εταιρεία μου από τώρα από τα πρώτα σας βήματα». Στη συνέχεια πήγε κάθισε δίπλα στον σπουδαστή και αντάλλαξαν στοιχεία ενώ τον κάλεσε να πάει στην εταιρεία άμεσα.

Δράγνης-Τσαμόπουλος.jpg

Ο Πάρης Δράγνης με τον συντάκτη του newmoney, Μηνά Τσαμόπουλο.

Με ρίζες στη Μικρά Ασία, έχοντας μεγαλώσει ακούγοντας ιστορίες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, ο Πάρης Δράγνης έφθασε μέσα από δυσκολίες να σκαρφαλώσει στην κορυφή της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Άρχισε την καριέρα του ως καπετάνιος, όπως πολλοί Έλληνες πλοιοκτήτες, σπουδάζοντας με κρατική υποτροφία, ως άριστος μαθητής και έφθασε σε νεαρή ηλικία να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία. Όμως πολύ νωρίς δέχθηκε ένα γερό κτύπημα. Στα 33 του χρόνια λόγω της διεθνούς κρίσης στη ναυτιλία καταστράφηκε. Έχασε και τα 17 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που είχε. Ξεκίνησε από την αρχή συντηρητικά, με βήματα αργά. Ήταν τα μεγαλύτερο μάθημα ζωής που πήρε όπως έχει εκμυστηρευθεί ο ίδιος. Πέρα από την ποντοπόρο ναυτιλία το μεγάλο του πάθος είναι ο θαλάσσιος τουρισμός και τα mega yacht. Είναι μέτοχος σε ναυπηγείο στο Πέραμα όπου κατασκευάζει yacht με ελληνική τεχνογνωσία δίνοντας δουλειά σε Έλληνες τεχνίτες και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου βραβεύτηκε ως «Πρόσωπο της Ελληνικής Ναυτιλίας για το 2019» στη διάρκεια του 10ου ετήσιου Forum της Capital Link.

Όπως τόνισε ο Συμεών Παληός, πρόεδρος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά, Diana Shipping Inc. είπε για τον Πάρη Δράγνη:

«Είναι ένας άνθρωπος που τον ενδιαφέρει η προσφορά και η παραγωγή έργου, όχι η στείρα προσωπική του ανέλιξη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατασκευάζει πολυτελείς θαλαμηγούς και κότερα στην Ελλάδα, προσφέροντας απασχόληση σε ελληνικές οικογένειες, διατηρώντας παράλληλα τη μέγιστη ποιότητα. Ποτέ του δεν φοβήθηκε την ευθύνη και η πορεία του είναι αξιοθαύμαστη. Η παρουσία του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μιλά από μόνη της. Τέλος, εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο μετέδωσε τις αξίες του στα παιδιά του.”
Λόγια του Πάρη Δράγνη:

– Προτρέπω τους νέους να στραφούν στο υγρό στοιχείο. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινάς, αλλά ο δρόμος που θα διαλέξεις. Με πειθαρχία και θέληση μπορείς να πετύχεις ό,τι θες. Δεν με έκαμψε ποτέ η ανέχεια, αντίθετα μου έδωσε κίνητρα εξέλιξης.

– Η ευελιξία και η προσαρμογή στις συνθήκες που θα του παρουσιαστούν είναι ένα από τα απαραίτητα προσόντα για να διακριθεί κανείς στη θάλασσα.

– Ο ανοιχτός ορίζοντας του ωκεανού είναι το πιο κατάλληλο μέρος για μεγάλα όνειρα. Χωρίς όνειρα και σκοπό δεν προχωράς. Η αναμέτρηση με τους δικούς μου στόχους ξεκίνησε στην κουπαστή, συνεχίστηκε στη γέφυρα. Συνδυάστηκε με σκληρή και αδιάκοπη εργασία.

– Η θάλασσα απαιτεί ακαταπόνητη ενέργεια, θέλει αφοσίωση, να τα καταφέρνεις να κοιτάς μπροστά, το βλέμμα στον ουρανό, αλλά τα πόδια σου στο κατάστρωμα.

– . Ένα από τα χαρακτηριστικά της επιτυχίας είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Χωρίς το ζύγι της αυτοκριτικής όμως κινδυνεύεις να χάσεις ό,τι έχεις φτιάξει. Πρέπει να μάθεις να λειτουργείς σε συνθήκες εχθρικές και αντίξοες.

-Ναυτιλία σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία, να μπορείς να δεις τις ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι αδυνατούν, να ανοίγεσαι σε καινούργιους ορίζοντες και να συνεργάζεσαι με άτομα που ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αντιλήψεις.

– Να διαβλέπεις τα καινούργια πεδία, τους νέους παίχτες και να έχεις την ικανότητα να συμπλεύσεις μαζί τους. Προερχόμενος από τη μήτρα του προσφυγικού ελληνισμού, ο πατριωτισμός ήταν μια αξία που διδάχτηκα νωρίς από την οικογένειά μου.

– Σήμερα που η πατρίδα βρίσκεται σε δεινή θέση, προσπαθούμε να συμβάλλουμε διατηρώντας ένα μέρος της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας εδώ στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο τρόπο σκέφτονται όλοι οι Έλληνες εφοπλιστές και έχουν στην καρδιά τους στον τόπο που γεννήθηκαν».