Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 19 και 20 Μαρτίου 2026 στο Λιμάνι Ηρακλείου η πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού έργου SMAUG, ενός φιλόδοξου προγράμματος που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα ασφάλειας στους ευρωπαϊκούς λιμένες μέσω της αξιοποίησης προηγμένων τεχνολογιών.
Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Horizon Europe, υλοποιείται με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 εταίρων από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων λιμενικοί οργανισμοί, ερευνητικά ιδρύματα, τεχνολογικές εταιρείες και αρμόδιες αρχές.
Στο επίκεντρο της πιλοτικής δράσης στο Ηράκλειο βρέθηκε η συνδυασμένη χρήση καινοτόμων συστημάτων επιτήρησης σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες δοκιμές με μη επανδρωμένα εναέρια μέσα (UAVs), υποβρύχια ρομποτικά οχήματα (ROVs), καθώς και εξειδικευμένους αισθητήρες και συστήματα ανάλυσης δεδομένων.
Οι τεχνολογίες αυτές παρείχαν σε πραγματικό χρόνο μια ολοκληρωμένη εικόνα της λιμενικής δραστηριότητας, ενισχύοντας σημαντικά τη δυνατότητα παρακολούθησης και διαχείρισης συμβάντων.
Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής ανέδειξαν τη σημασία της διαλειτουργικότητας και της συνδυαστικής αξιοποίησης πολλαπλών τεχνολογιών για την έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση πιθανών κινδύνων.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η συμβολή τέτοιων συστημάτων στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των λιμένων, σε ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων ασφάλειας. Η συμμετοχή του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στο έργο SMAUG ενισχύει τον στρατηγικό του προσανατολισμό προς την καινοτομία και την τεχνολογική αναβάθμιση, αναδεικνύοντας τον λιμένα σε σύγχρονο και αξιόπιστο κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο.
O Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Μηνάς Παπαδάκης, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του πιλοτικού έργου «σημαντικό ορόσημο» για τον οργανισμό, υπογραμμίζοντας ότι η αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογικών λύσεων ενισχύει ουσιαστικά την ασφάλεια των υποδομών και την επιχειρησιακή ικανότητα του λιμένα. Όπως τόνισε, το Ηράκλειο αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας, συμβάλλοντας ενεργά στη μετάβαση προς πιο «έξυπνα» και ασφαλή λιμάνια.
Διαβάστε ακόμη
Επενδυτές ετών 13 χωρίς την έγκριση των γονέων – Η νέα εποχή στις αγορές
Μαξίμου: Φρένο στη «ρουλέτα» των πρόωρων εκλογών – Γκάζι στην οικονομική άμυνα για τον πόλεμο
Οι Τούρκοι απλώνουν γεωτρύπανα από Λιβύη και Σομαλία μέχρι Πακιστάν και Ουγγαρία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.