Καθώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο δεύτερο έτος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιβάλλουν όλο και περισσότερες κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει σημαντικά το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές πολλών προϊόντων.

Το μερίδιο της Ρωσίας τόσο στις εισαγωγές όσο και στις εξαγωγές της ΕΕ έχει μειωθεί από 9,5% σε 4,3% και από 4% σε 2% αντίστοιχα.

Καθώς το εμπόριο με τη Ρωσία αντικαθίσταται σταδιακά από άλλους εμπορικούς εταίρους, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές της ΕΕ για έξι βασικά προϊόντα, δηλαδή άνθρακα, φυσικό αέριο, λιπάσματα, πετρέλαιο, σίδηρο και χάλυβα, μειώθηκε σημαντικά.

«Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν για τον άνθρακα (από 45% το 2021 σε 22% το 2022), το φυσικό αέριο (από 36% σε 21%), τα λιπάσματα (από 29% σε 22%), το πετρέλαιο (από 28% σε 21%) και το σίδηρο και χάλυβα (από 16% σε 10%) επισημαίνουν οι αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers:

«Η ΕΕ έχει αντικαταστήσει και τις τρεις εμπορικές συναλλαγές αποκλειστικά με θαλάσσιες μεταφορές από άλλες ηπείρους, δίνοντας ώθηση στη ναυτιλία.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος θαλάσσιος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, καθώς οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου, άνθρακα και αργού πετρελαίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 87,7%, 85,4% και 64,6%, αντίστοιχα, κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Μέσα στα πιο μεγαλοπρεπή εστιατόρια του κόσμου – Πίνακες, γλυπτά και έργα Τέχνης σε μια εμπειρία extravaganza

Αυτό είναι πλέον το πιο ακριβό σχολείο στον κόσμο – Τι αγοράζουν τα 140.000 ευρώ ετησίως από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο

Δεύτερη ευκαιρία στην Αθήνα για τις ουκρανικές startups