Στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό-ΙΜΟ θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα αν θα βγει η Ρωσία το πολυπόθητο καθεστώς “κατηγορίας Α”, όπου εκλέγονται 10 ισχυρότερες ναυτιλίες του κόσμου. Για τον λόγο αυτό ενώ μέχρι τώρα έβαζαν υποψηφιότητα 10 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και εκλεγόντουσαν όλες τώρα εμφανίστηκε η Λιβερία οπότε για πρώτη φορά τα υποψήφια κράτη είναι 11 για 10 θέσεις.

Η τακτική συνέλευση, η οποία συνέρχεται κάθε δύο χρόνια, άρχισε τη Δευτέρα  27 Νοεμβρίου και θα εκλέξει χώρες για να καλύψουν τις τρεις κατηγορίες του Συμβουλίου που την επόμενη Παρασκευή 1/12. Η Ρωσία έχει ήδη κατηγορήσει τη γραμματεία του ΙΜΟ και τις κατηγορίες “Α” και “Β” του συμβουλίου ότι επηρεάζονται πολιτικά από “μειοψηφικά συμφέροντα”, τα οποία έχουν υπονομεύσει την αμεροληψία και την ισορροπία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι ο ρόλος του ΙΜΟ πρέπει να είναι τεχνοκρατικός, να θεσπίζει νόμους με παγκόσμια ισχύ για τη ναυτιλία και όχι να αποκτήσει πολιτική χροιά η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδυναμώσει τον έργο του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις κατά Ιράν και τους τομείς του πετρελαίου και της ναυτιλίας της Ρωσίας θα είναι στο επίκεντρο του πιο αμφιλεγόμενου ψηφίσματος για την αντιμετώπιση της ασφάλειας στη θάλασσα και των περιβαλλοντικών κινδύνων που δημιουργούνται από έναν «σκοτεινό στόλο»  με πλοία  που παρακάμπτουν τις κυρώσεις . Η συζήτηση επί του ψηφίσματος που καλεί τις ανασφαλείς πρακτικές ενός στόλου από 300 έως 600 δεξαμενόπλοια είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη.

Το Ιράν αποστέλλει έως και 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, που έχουν εγκριθεί από τις ΗΠΑ, κυρίως προς την Κίνα και τη Συρία, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο δεξαμενόπλοιων που εμπλέκονται σε μεταφορές από πλοίο σε πλοίο μεταφορές, τα οποία βρίσκονται κυρίως σε διεθνή ύδατα και συχνά με το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής τους απενεργοποιημένα για να αποφεύγεται ο εντοπισμός τους.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή η «κόντρα» για το ιδιωτικό χρέος – Οι παρεμβάσεις για τράπεζες, servicers, Φορέα και «Ηρακλή»

Furoshiki: Ο πιο οικολογικός τρόπος για να τυλίγουμε δώρα είναι ιαπωνικός

Τουρκία: Η Bofa «εκτόξευσε» έως 4,5% τις τραπεζικές μετοχές (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ