H παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά κλείνει το 2025 υπό το βάρος γεωπολιτικών εντάσεων, μεταβαλλόμενων εμπορικών ροών και αυστηροποίησης κανονιστικών απαιτήσεων. Σύμφωνα με την Allied Quantumsea Research, οι αγορές ναύλων διαμορφώνονται όχι μόνο από τα βασικά μεγέθη προσφοράς και ζήτησης, αλλά και από παραμορφώσεις λόγω κυρώσεων και εκτροπής των εμπορευμάτων.
Η τρέχουσα εβδομάδα έστρεψε την προσοχή στη Μόσχα, με διπλωματικές επαφές για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η διεύρυνση της διπλωματικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ αναγκάζει αναλυτές να επανεκτιμήσουν πώς ένα ενδεχόμενο μεταπολεμικό πλαίσιο θα επηρεάσει τις θαλάσσιες εμπορικές ροές, με έμφαση στον χρόνο και την ταχύτητα προσαρμογής των ναυτιλιακών μοτίβων.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της CREA, (Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) είναι ένας ανεξάρτητος ερευνητικός φορέας, think tank που εδρεύει στο Ελσίνκι) η Ρωσία βλέπει σημαντική μείωση στα έσοδά της από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Τον Οκτώβριο, τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν 4% σε μηνιαία βάση, στα 524 εκατ. ευρώ ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της εισβολής. Η κύρια αιτία ήταν ο άνθρακας, με έσοδα να μειώνονται κατά 10% σε 62 εκατ. ευρώ ημερησίως, παρά αύξηση 14% στους όγκους εξαγωγών.
Τα έσοδα από πετρέλαιο παρέμειναν σχετικά σταθερά στα 238 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ το LNG εμφάνισε άνοδο 10% φτάνοντας τα 38 εκατ. ευρώ ημερησίως, μετά από αύξηση όγκων 29%. Οι εξαγωγές μέσω αγωγών υποχώρησαν 6%, ενώ τα πετρελαιοειδή διέπονταν από πτώση 11%. Η διαφορά μεταξύ αυξανόμενων όγκων και μειούμενων εσόδων υπογραμμίζει την ένταση της πίεσης στις τιμές και τους περιορισμούς που δημιουργούν οι κυρώσεις στην αξιοποίηση των εξαγωγών.
Στο μέτωπο της Ασίας, η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να κυριαρχούν στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων. Η Κίνα αντιπροσώπευσε το 44% των εσόδων της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα τον Οκτώβριο, κυρίως από πετρέλαιο, ενώ η Ινδία κατέγραψε άνοδο 11% στις εισαγωγές, επικεντρωμένη κυρίως σε αργό πετρέλαιο. Παράλληλα, η εξαφάνιση φορτίων Rosneft και Lukoil δείχνει πρώιμη προσαρμογή σε αναμενόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει πιέσεις στις μελλοντικές ροές προϊόντων.
Η έκθεση της Allied Shipbroking θέτει το κρίσιμο ερώτημα: μήπως βρισκόμαστε στην τελική φάση του τρέχοντος γεωπολιτικού κύκλου και πώς θα προσαρμοστούν οι ναυλαγορές καθώς οι στρατιωτικές στρεβλώσεις αρχίζουν να υποχωρούν; Η απάντηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική των ναυτιλιακών αγορών το 2026.
Διαβάστε ακόμη
Η πιο έξυπνη γυναίκα του κόσμου με IQ 228
Τι δεν πρέπει να ρωτάτε το παιδί αμέσως μετά το σχολείο
Η εμβληματική κατοικία του Λος Άντζελες πωλείται για 25 εκατ. δολάρια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
