Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του μεγαλύτερου ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, της Αttica Group, δέχτηκε η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον όμιλο που εκτελεί δρομολόγια με 30 καράβια σε όλο το Αιγαίο, στο Κρητικό πέλαγος και την Αδριατική διεκδικούν τρεις αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί. Η Πειραιώς επιθυμεί τη δραστική μείωση του δανεισμού που έχει ο επιχειρηματικός όμιλος ΜΙG, στον οποίο ανήκει η Αttica Group, και επιδιώκει ολοκλήρωση της πώλησης το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού η πρώτη προσπάθεια να πουληθεί η Αttica Group στην κοινοπραξία των Goldman Sachs και Fortress δεν ευοδώθηκε, η Πειραιώς ανέθεσε στη UBS να τρέξει νέα διαδικασία. Η UBS στράφηκε σε δυνητικούς αγοραστές και την περασμένη εβδομάδα βάσει του χρονοδιαγράμματος δέχτηκε δύο δεσμευτικές προσφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία κατατέθηκε από επενδυτικό κεφάλαιο που ανήκει στην Goldman Sachs, δηλαδή διαχειρίζεται κεφάλαια της τράπεζας και όχι πελατών. Πρόκειται για το Special Opportunity Fund της Goldman Sachs, το οποίο διακλαδώνεται γεωγραφικά στις μεγάλες αγορές, με γνωστότερα και πιο δραστήρια τα funds σε HΠΑ και Ευρώπη. To τελευταίο, του οποίου η έδρα είναι στο Λονδίνο, παρακολουθεί στενά την ελληνική αγορά, και ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα. Μάλιστα είχε ενδιαφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν να αποκτήσει την Αttica Group, όπως και την ξενοδοχειακή αλυσίδα «Electra», χωρίς τελικά οι προσπάθειες να τελεσφορήσουν.

Σύμμαχος της Goldman Sachs στον δεύτερο γύρο διεκδίκησης της Αttica είναι η Lone Star. Πρόκειται για αμερικανικό private equity το οποίο ίδρυσε και διοικεί ο Τζον Γκρέικεν και μέχρι σήμερα έχει οργανώσει 17 διαφορετικά funds τα οποία συνολικά έχουν κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 70 δισ. δολαρίων. Goldman Sachs και Lone Star έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους καταθέτοντας κοινή προσφορά, ενώ απέναντί τους έχουν την Davidson Kempner. Πρόκειται για διεθνή επενδυτικό οργανισμό, γνωστό και ως DK, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 30,9 δισ. δολαρίων. Ιδρύθηκε το 1983 από τον Μάρβιν Ντέιβιντσον και διευθύνεται από τους Τόμας Κέμπνερ Τζούνιορ και Αντονι Γιόσελοφ. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει ενταχθεί στους επενδυτικούς προσανατολισμούς της Davidson Kempner Capital Management LP, καθώς το τελευταίο διάστημα συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την αγορά πακέτων κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, τα οικονομικά τιμήματα που προσφέρουν Goldman Sachs, Lone Star και DK φέρεται να κινούνται σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς με τη UBS και τη MIG εξετάζουν τις προσφορές, διευκρινίζουν όλες τις πτυχές τους και θα αποφασίσουν αν είναι ικανοποιητικές, αν ζητήσουν βελτιωμένα τιμήματα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να καθυστερήσει. Και αυτό γιατί από το τίμημα που θα εισπραχθεί πρέπει να αποπληρωθούν δύο ομολογιακά δάνεια που λήγουν τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, το ένα δάνειο ύψους 142 εκατ. το είχε αγοράσει η Fortress από τη Εurobank και έχει ως ενέχυρο μετοχές που αντιστοιχούν στο 52% της Attica και στο 40% της Vivartia. Το δεύτερο ομολογιακό, ύψους 115 εκατ., είναι της Πειραιώς και έχει ενέχυρο το 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica και το 52% της Vivartia.

Συνολικά, πρόκειται για ονομαστική οφειλή 257 εκατ., η οποία αυξάνεται επιπλέον από τους τόκους και πρέπει να εξοφληθεί έως τον Οκτώβριο. Συνεπώς, από το τίμημα μόνο ένα μικρό μέρος του απομένει διαθέσιμο, το οποίο πιθανότατα θα εξοφλήσει άλλες δανειακές υποχρεώσεις της ΜΙG στην Πειραιώς. Η πώληση όμως που διαδέχεται αυτή του ομίλου ΥΓΕΙΑ βοηθά τη ΜΙG καθώς μειώνονται οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της και κυρίως αποκτά και πάλι την κυριότητα των μετοχών της Vivartia.

Ωστόσο, Πειραιώς και ΜΙG δεν έχουν ιδιαίτερα χρονικά περιθώρια καθώς απομένουν μόλις επτά μήνες για να ολοκληρωθεί η πώληση της Αttica Group, στην οποία πρόεδρος και ισχυρός άνδρας του ομίλου είναι ο Κυριάκος Μάγειρας. Με τους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι επτά μήνες έως τη λήξη των δύο ομολογιακών δανείων είναι επαρκής χρόνος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των ιχθυοτροφείων Νηρέας και Σελόντα ανέδειξε τον αγοραστή πριν από έναν χρόνο και η πώληση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη λόγω των προϋποθέσεων που έθεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το ευρωπαϊκό fund της Goldman Sachs παρακολουθεί στενά την ελληνική αγορά. Με ένα deal 200 εκατ. ευρώ πριν από δύο-τρεις μήνες έφτασε πολύ κοντά στην απόκτηση των ξενοδοχείων «Electra», χωρίς όμως τελικά να καταφέρει να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Πριν από αυτό είχε προσπαθήσει και πάλι να αποκτήσει την Attica Group, από κοινού με το αμερικανικό fund Fortress, που ελέγχει μέρος του δανεισμού της ΜΙG. Oι διαπραγματεύσεις τότε είχαν κρατήσει μήνες, είχε πραγματοποιηθεί οικονομικός και νομικός έλεγχος στην Attica, αλλά τελικά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε επειδή διαφώνησαν Goldman Sachs και Fortress.

Μετά το πρώτο ναυάγιο, η Τράπεζα Πειραιώς επιστρατεύοντας τη UBS κίνησε και πάλι τη διαδικασία πώλησης. Ολα δείχνουν ότι αυτή τη φορά η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί ο νέος ιδιοκτήτης της Attica Group.