Αυξανόμενη ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ενεργειακή της επάρκεια, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εντείνουν την αβεβαιότητα και περιορίζουν τις διαθέσιμες επιλογές.
Παρότι προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί κρίση στον εφοδιασμό, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Στα τέλη Μαρτίου, η πληρότητα των ευρωπαϊκών αποθηκών κινείται κάτω από το 28%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών για την εποχή. Το στοιχείο αυτό ενισχύει τους φόβους ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν τα απαιτούμενα επίπεδα ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Ο επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν εμφανίζεται συγκρατημένα καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η Ευρώπη οφείλει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται ήδη σενάρια έκτακτης ανάγκης, που περιλαμβάνουν ακόμη και περιορισμούς στην κατανάλωση καυσίμων, αλλά και πιθανή αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης.
Καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης διαδραματίζει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η προβληματική ναυσιπλοία στα Στενά του Ορμούζ, ενός κομβικού σημείου για τη διεθνή διακίνηση πετρελαίου.
Η εξέλιξη αυτή έχει περιορίσει δραστικά τη ροή ενέργειας και έχει εντείνει τις ανησυχίες για μια κρίση μεγαλύτερης κλίμακας από εκείνη της δεκαετίας του 1970. Η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί και τις συνέπειες της στρατηγικής απεξάρτησης από τη Ρωσία, που υιοθετήθηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Παρά τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας, η εξάρτηση από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως από τις ΗΠΑ, δημιουργεί νέα δεδομένα και νέους κινδύνους. Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις ασιατικές αγορές, οι οποίες προσφέρουν υψηλότερες τιμές και προσελκύουν φορτία ενέργειας. Ήδη καταγράφονται περιπτώσεις δεξαμενόπλοιων που αλλάζουν πορεία, κατευθυνόμενα προς την Ασία αντί για την Ευρώπη.
Οι ανησυχίες αποτυπώνονται και στις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι η κρίση μπορεί να έχει διάρκεια ετών και απρόβλεπτες συνέπειες. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρώπη καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ενεργειακή ασφάλεια, τις γεωπολιτικές δεσμεύσεις και την οικονομική σταθερότητα, με το επόμενο διάστημα να θεωρείται κρίσιμο για την πορεία της.
Διαβάστε ακόμη
Οι νέοι βασικοί μισθοί σε Δημόσιο και ΟΤΑ (πίνακες και παραδείγματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.