Του Μηνά Τσαμόπουλου

«Δεν πουλάμε τα λιμάνια και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας». Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας όσο αφορά το μέλλον κυρίως του ΟΛΠ και ΟΛΘ και την ιδιωτικοποίησή τους. Και αναρωτήθηκε: «Στον Πειραιά δεν υπάρχει κανείς παράγων της επιχειρηματικότητας που να συμφωνεί με την πώληση του ΟΛΠ. Ποιος λοιπόν είναι αυτός που θέλει την πώληση του ΟΛΠ και για ποιόν λόγο;»

Στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΥΝΑ, ο Πειραιώτης υπουργός δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση για την αξιοποίηση του δημόσιου πλούτο και της δημόσιας περιουσίας. Δεν έλκεται από τη μυθοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αντιμετωπίζουμε πραγματικότητες οι οποίες δεν συνδέονται με τον στρατηγικό σχεδιασμό αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και την κατοχύρωση της περιουσίας της χώρας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον. Η ζωή, η εξέλιξη και η πραγματικότητα σου επιβάλλεται. Όπως είπε ο Μάρξ, οι άνθρωποι παλεύουν να αλλάξουν τον κόσμο σε συνθήκες που δεν διάλεξαν εκείνοι.»

Για το ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε: «Θα επανακαθορίσουμε και θα απλοποιήσουμε τον ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν έχουμε καταλήξει στον οριστική φόρμουλα. Ξεπερνάει την αρμοδιότητα του δικού μας υπουργείου.»

Για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών τόνισε: «-Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία που να μην είναι δημόσια ως θεσμική πραγματικότητα. Κάποιες εξαιρέσεις μπορεί να βρει κανείς στην Αγγλία οι οποίες είναι αποτυχημένες.

-Το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια θα ασκούν τον δημόσιο έλεγχο και τη διοίκηση των λιμανιών.

– Μέσα στο Δημόσιο λιμάνι μπορεί να δει κανείς περιπτώσεις ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων όπως για παράδειγμα μεγάλες εισροές εμπορευμάτων.»

Όσο αφορά τον διαγωνισμό για την πώληση του 67% της ΟΛΠ ΑΕ και την επαναπροκήρυξή του επεσήμανε: «Είναι κυρίαρχο δικαίωμα κάθε κράτους να διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τους όρους ενός διαγωνισμού και την διαδικασία πριν την κατοχύρωση μίας σύμβασης. Είναι θέμα κρατικής κυριαρχίας».