Για φούσκα στα χρηματιστήρια προειδοποιεί και ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, λέγοντας ότι δεν νιώθει καθόλου άνετα με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, καθώς αυτές δεν συνοδεύονται από μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Dow Jones ξεπέρασε τις 17.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από την ανακοίνωση ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 288.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο -περισσότερες από ό,τι αναμενόταν- με την ανεργία να μειώνεται κατά 6,1%.

“Ο λόγος για τον οποίο το χρηματιστήριο βρίσκεται υψηλά είναι, εν μέρει, γιατί τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να αναπτύσσονται πολύ γρηγορότερα από ό,τι η αμερικανική και η ευρωπαϊκή οικονομία”, είπε ο Stiglitz. Και επεσήμανε ότι πολλές εισηγμένες αμερικανικές πολυεθνικές παράγουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους στις αναδυόμενες αγορές.

“Οι πολύ υψηλές τιμές των χρηματιστηρίων είναι κατά μία έννοια σύμπτωμα της αδύναμης οικονομίας και όχι σύμπτωμα ότι θα έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας” λέει ο Stiglitz, που είναι καθηγητής Οικονομικών στο Columbia University.

“Θυμηθείτε, η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό είναι σε πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα. Πολύ χαμηλότερα από ό,τι πριν από την κρίση. Οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών έχουν υπάρξει πολύ αδύναμες, αρκετά χαμηλότερα από ό,τι θα έπρεπε να είναι, εάν βιώναμε μια δυναμική ανάκαμψη. Υπάρχουν πολλοί δείκτες που μαρτυρούν ότι πρόκειται για μία αδύναμη ανάκαμψη”, προσθέτει.

“Στις ΗΠΑ, από το 2009 έως το 2012, το 95% των κερδών πήγε στο ανώτερο 1% της εισοδηματικής τάξης. Οι καθημερινοί Αμερικανοί ‘τρώνε’ τις αποταμιεύσεις τους”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Stiglitz πιστεύει ότι η Federal Reserve κάνει “το πιο σωστό πράγμα”, με το να μην αυξάνει άμεσα τα επιτόκια. “Πιστεύω ότι είναι προφανώς πρόωρο να αυξήσει τα επιτόκια. Θα τηρήσει στάση αναμονής, για να δει πώς θα εξελιχθεί το πράγμα. Εάν αποδειχθεί ότι μήνα με το μήνα έχουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε αποδείξεις πως πρόκειται για μία πραγματικά ανάκαμψη”.