Τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα της Ελλάδας, όπως η Κύπρος, η ΑΟΖ, η Μέση Ανατολή, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης του American Hellenic Institute και των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων στην Ουάσινγκτον.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του AHI, Νίκος Λαρυγγάκης, ο οποίος τόνισε στην εισήγησή του ότι η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός και πιστός συνέταιρος του ΝΑΤΟ στην περιοχή ενώ εκθείασε την Κρήτη, λέγοντας ότι έχει το καλύτερο λιμάνι για τα αεροπλανοφόρα στην Μεσόγειο. Σημείωσε δε, ότι η Ελλάδα μπορεί να κοιμάται ήσυχη και να είναι περήφανοι για τον Ελληνικό Στρατό.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της κρατά όμηρο τις ΗΠΑ, και πρότεινε  να προσλάβει η Ελλάδα ένα μεγάλο αμερικανικό λόμπι για την προώθηση των συμφερόντων της, προσθέτοντας μάλιστα, ότι και το ίδιο το ΑΗΙ έχει πολλές επαφές με μέλη του Κογκρέσου και τον Λευκό Οίκο.

“Το ΑΗΙ ασχολείται με πολιτικά, εμπορικά, οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα. Βασικά θέματα του είναι η κατοχή της Κύπρου, το θέμα του Πατριαρχείου, o διωγμός των Χριστιανών στην  Μέση Ανατολή, τα θέματα με την Αλβανία και την Δυτ. Θράκη” πρόσθεσε και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, τη κυβέρνηση Μπους, ότι χειρίστηκε λανθασμένα ορισμένα θέματα για τους βόρειους γείτονες.

Επιπλέον, τόνισε ότι το Ινστιτούτο ασχολείται σημαντικά με επιχειρηματικές δραστηριότητες  για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο θα έρθουν επενδύσεις.

“Οι Ελληνοαμερικανοί δεν θέλουν χάρες, αλλά νομική σταθερότητα και βατή αδειοδοτική διαδικασία. Δεν θα έρθουν στην Ελλάδα για την σημαία, θα έρθουν για οικονομικούς λόγους και όλα πρέπει όλα να είναι ίσα.

Αναφορικά με την κρίση, είπε ότι δεν θα μας πάει κάτω, αλλά πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή. “Οι Έλληνες είναι έξυπνοι, μορφωμένοι και εργατικοί”, πρόσθεσε.

Στην εισήγηση του ο Πρόεδρος των Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων κος Φιλίππου,   αναφέρθηκε ότι για τον Ελληνισμό η ομόνοια είναι το όπλο μας και η διχόνοια η καταστροφή μας. Για την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα, επανέλαβε την πρόταση των επιχειρηματιών και των Ελληνοαμερικανών για την δημιουργία ενός υπουργικού χαρτοφυλακίου Επενδύσεων που να διευκολύνει την επιτυχή ολοκλήρωση νέων επενδύσεων. 

Την εκδήλωση προσφώνησαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, ο Στρατηγός και Διοικητής του Γ΄ΣΣ και NRDC κ. Ηλίας Λεοντάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κος Απόστολος Τζιτζικώστας. Παρέστησαν πολλοί βουλευτές, το διπλωματικό σώμα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ κος Περικλής Μήτκας, ο Πρόεδρος του Ανατόλια κος Πάνος Βλάχος, η πανεπιστημιακή κοινότητα, καθηγητές, επιχειρηματίες, μέλη, φίλοι και πλήθος κόσμου.