Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd 16.41) Θετικό μήνυμα έστειλε στις αγορές ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της ΕΚΤ να παρέμβει με έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τη ρευστότητα και την οικονομία, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Η δήλωση αυτή έρχεται ως απάντηση σε δημοσίευμα του Reuters πριν λίγες ημέρες ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες για τον τρόπο που λαμβάνει αποφάσεις ο Μάριο Ντράγκι, με σαφείς αιχμές για τιες αντιρρήσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Ο κ. Ντράγκι, όμως, στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε με έμφαση στην ομοφωνία, καθώς και στο γεγονός ότι ολα τα μέλη του συμβουλίου υπέγραψαν την εισαγωγική δήλωση στη συνέντευξη τύπου.

Ο κ. Ντράγκι είπε επίσης ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τον ισολογισμό της στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, ένδειξη ότι οι παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν και πιθανότατα θα επεκταθούν και στην ποσοτική χαλάρωση (αγορά κρατικών ομολόγων).

Δεδομένου ότι το Μάρτιο του 2012 ο ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν πάνω από 3 τρισ. ευρώ ενώ σήμερα βρίσκεται περίπου στα 2,1 τρισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επεκτείνει τον ισολογισμό της αγοράζοντας διάφορες αξίες κατά 700 έως 1 τρισ. ευρώ.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντράγκι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει τις αγορές καλυμμένων ομολόγων ABS, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον για δύο χρόνια, ενώ οι δημοπρασίες φθηνού χρήματος προς τις τράπεζες θα συνεχιστούν έως τον Ιούνιο του 2016. Παρά ταύτα δεν προσέφερε ακριβείς διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ομολόγων, με εξαίρεση το γεγονός ότι εάν τυχόν η ΕΚΤ έχει ζημίες από αυτήν την κίνηση, τότε αυτές θα “μοιραστούν” μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.

Απάντηση στο Reuters

Ο κ. Ντράγκι επικέντρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, το οποίο ανέφερε ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα πυρά των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόσο γιατί διαφωνούν με τον τρόπο που διοικεί την τράπεζα όσο και γιατί τάσσεται υπέρ ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Μάλιστα υπήρξε ακόμη και η φημολογία ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidman ενδέχεται να υποβάλλει ακόμη και την παραίτησή του.

Απατώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ, χωρίς ουσιαστικά να διαψεύσει αυτό το γεγονός, δήλωσε ότι “είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες. Δεν “χαράσσουμε”, όμως γραμμές μεταξύ Βορρά και Νότου”, αναφερόμενος σαφώς στις φήμες ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι αυτές που επιθυμούν διακαώς την εφαρμογή ενός πλήρους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ αυτές του Βορρά αντιτίθενται.

Η πορεία της οικονομίας

Τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ουσιαστικά “προσαρμόζεται” προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προβλέψεις για διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και την εκτίμηση ότι η δυναμική της ανάπτυξης θα παραμείνει ήπια.

Αναφερόμενος στην οικονομία της Ευρωζώνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει “αδύναμη” για κάποιο διάστημα. Παράγοντες οι οποίοι ανακόπτουν την ανάπτυξη είναι τόσο η  υψηλή ανεργία όσο και η καθυστέρηση της εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Αρνητικό ρόλο διαδραματίζουν και ορισμένες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Συμβούλεψε τις χώρες που έχουν δημοσιονομικές ανισορροπίες να συνεχίσουν την εφαρμογή των απαραίτητων προγραμμάτων, προκειμένου να μην χάσουν όσα έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα.

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται ότι: “Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως”.