Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγάντια επιχείρηση ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia στο νησί Τζίλιο της Τοσκάνη.

Η επιχείρηση άρχισε το πρωί με μικρή καθυστέρηση λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. Θα διαρκέσει 10 έως 12 ώρε και σε αυτό το διάστημα απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

«Εχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι έλεγχοι και η επιχείρηση ξεκίνησε», δήλωσε ο Φαμπρίτζιο Κούρτσιο, υποδιευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Είκοσι μήνες μετά το ναυάγιο, κατά το οποίο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δύο αγνοούνται, οι ιταλικές Αρχές έδωσαν την άδεια για την ανέλκυση του πλοίου που είναι βυθισμένο από τη δεξιά του πλευρά κοντά στα βράχια του νησιού Τζίλιο.

Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανόρθωση ενός πλοίου τέτοιου μεγέθους (μήκους 290 μέτρων και ύψους δέκα ορόφων), το οποίο βρίσκεται με βυθισμένη τη μία του πλευρά. Η επιχείρηση ανέλκυσης περιλαμβάνει την περιστροφή του σε όρθια θέση και στη συνέχεια τη ρυμούλκησή του σε ναυπηγείο του Λιβόρνο όπου αργότερα θα αποσυναρμολογηθεί.

Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται εξ αποστάσεως από την πλωτή αίθουσα ελέγχου, όπου 12 άνθρωποι, ο καθένας μπροστά στο κομπιούτερ του, θα χειρίζονται διαφορετικά μέρη της επιχείρησης.

Επικεφαλής των εργασιών είναι ο Νοτιοαφρικανός Νικ Σλόουν, ειδικός στις ανελκύσεις, ο οποίος ηγείται ομάδας 500 ατόμων, που εργάζονται σε 24ωρη βάση.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2012, το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε ύφαλο και μισοβυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 32 από τους 4.229 επιβάτες του.
 
Ο κυβερνήτης του πλοίου, ο Φραντσέσκο Σκετίνο κατηγορείται από τους Ιταλούς εισαγγελείς για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, σε δίκη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη

 Τους τελευταίους 20 μήνες, έγινε άντληση του μαζούτ μέσα από τις δεξαμενές καυσίμων του κρουαζιερόπλοιου και το Costa Concordia σταθεροποιήθηκε.

Η Titan Micoperi, η ιταλο-αμερικανική κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο της ανέλκυσης, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το κόστος της επιχείρησης θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.