Οικονομία

Στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ΓΣΕΕ για τα μέτρα των μνημονίων

  • admin


Η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ίδιο θέμα.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφύγει η Γενική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΓΣΕΕ), προκειμένου να αντικρούσει εργασιακά και ασφαλιστικά συστήματα που περιλαμβάνονται στα μνημόνια, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας.

Η ΓΣΕΕ έχει προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ίδιο θέμα ενώ στις 28 Ιανουαρίου στη Μαδρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θα συμμετάσχουν στην πανευρωπαϊκή συνάντηση των εθνικών ομοσπονδιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα όπου θα συζητηθεί ο συντονισμός της δράσης των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

«Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός για τη λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος που πρόσθεσε ότι «οι έχοντες και κατέχοντες μένουν για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο, ενώ το χρέος καλείται να πληρώσει ο κόσμος της εργασίας».

Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για οργανωμένη επίθεση εναντίον των συνδικάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κατήγγειλε ότι ασκούνται πιέσεις για την εισαγωγή του δικαιώματος της ανταπεργίας των εργοδοτών στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «για υπαγωγή της χώρας στο “ζυγό” των Μνημονίων, ότι μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε “αποδιοπομπαίο τράγο” ενός συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος, “στρώνοντας το χαλί” για την επιβολή μέτρων τιμωρητικού και εξοντωτικού χαρακτήρα».

Ο κ. Κιουτσούκης μίλησε επίσης «για απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος» καταλογίζοντας ευθύνες και στην ίδια τη ΓΣΕΕ.

«Κάναμε λάθη ως κίνημα, κάποιες φορές παρουσιαστήκαμε χωρίς ενιαία γραμμή δίνοντας την εντύπωση ότι τα τεράστια προβλήματα που είχαμε μπροστά μας δεν ήταν κοινά για όλους ενώ υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες δεν αξιολογήσαμε σωστά και δεν καταφέραμε να κλιμακώσουμε σωστά τους αγώνες μας» κατέληξε ο κ. Κιουτσούκης.

Δριμεία κριτική στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ άσκησε ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ), Ζώης Πεπές, αναφέροντας ότι οι κινητοποιήσεις ήταν πολλές αλλά εξαρχής υπονομευμένες και μίλησε για τροχοπέδη στη μαχητική διάθεση των εργαζομένων. Ο κ. Πεπές ζήτησε ενόψει του συνεδρίου να γίνουν εκλογές σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος ώστε να εκφραστεί γνήσια η βούληση των εργαζομένων.

Θέμα ηγεσίας έθεσε ευθέως ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, λέγοντας ότι η σημερινή ηγετική ομάδα απέτυχε παταγωδώς, καθώς ηττήθηκε σε όσες μάχες έδωσε, χωρίς ωστόσο κανείς να παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για «ανοησίες και ψεύδη». Πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και διερωτήθηκε πότε θα αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι τον στοχοποιούν προσωπικά, επιχειρώντας ακόμη και την φυσική του κατάρρευση.

Ο κ. Παναγόπουλος, έκανε λόγο για «νεοσταλινική τακτική» και «λαϊκισμό», ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στο πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ του καταλόγισε ότι αντιδρά αφού προηγουμένως έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και ασκεί κριτική για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, όταν ο ίδιος οργάνωσε απεργία στην ΔΕΗ, με την συμμετοχή των εργαζομένων μόλις στο 1,5%.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρος από την πλευρά του διαχώρισε πλήρως την θέση της παράταξης του από την θέση της πλειοψηφίας καθιστώντας σαφές ότι το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει την ανεξάρτητη πορεία του.
 

Απόρρητο Απόρρητο