Της Μαριάννας Τζάννε

Ένα από τα δυσκολότερα σταυρόλεξα για την οριστική επίλυση της διαχείρισης των απορριμμάτων καλείται να επιλύσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών και η αρμόδια Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ. Το πρόβλημα είναι πως θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των 12 συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα για τις μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που έχουν δημοπρατηθεί σε όλη την χώρα. Οι  τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα έργα και ο  λόγος είναι ότι  θεωρούν επισφαλείς πελάτες τους ΟΤΑ οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν στους ιδιώτες το τέλος εισόδου των απορριμμάτων στις νέες μονάδες που θα κατασκευαστούν (gate fee). Οι εταιρείες που συμμετέχουν στα έργα δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους καθώς με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία που υπάρχει η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει το έργο, όλα τα άλλα έργα είναι επί του παρόντος στον αέρα. Οι τράπεζες καλούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε υποδομές σκουπιδιών αξίας 1,5 δις. ευρώ, όταν δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν πρότζεκτ μικρότερης αξίας ακόμη και 10 έως 20 εκ. ευρώ! Όπως αναφέρουν στελέχη του τεχνικού κόσμου μία λύση θα ήταν να εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο τα δάνεια αυτά. Μόνο που αν συμβεί αυτό θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος όπως γίνεται στην περίπτωση των δανείων και των εγγυήσεων που δόθηκαν για τις συμβάσεις παραχώρησης.

Πάνε πίσω τα έργα λόγω εκλογών

Χθες, πάντως από το βήμα της ημερίδας που οργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για τα απόβλητα, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός επιβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων μονάδων στην Αττική επιμηκύνεται λόγω των δημοτικών εκλογών. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για τις μικρές μονάδες του Γραμματικού, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών και το αντίστοιχο έργο στην Κερατέα που θα γίνει σε ένα μήνα. Οι γιγαντιαίες  υποδομές για τις μονάδες της Φυλής και των Άνω Λιοσίων δρομολογούνται για μετά τις εκλογές. Η συνολική αξία των εργοστασίων απορριμμάτων προσδιορίζεται σε 1,5 δις. από τα οποία περίπου 400 εκ. ευρώ είναι η δαπάνη για τα τέσσερα εργοστάσια της Αττικής.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις μονάδες του Γραμματικού και της Κερατέας έχουν περάσει οι κοινοπραξίες ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ, ARCHIRODON Group NV – INTRAKAT – ENVITEC, ΜΕΤΚΑ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, NOVAERA ΕΛΛΑΣ (όμιλος Κοπελούζου), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΔΕΗ και J&P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.  Στην περιφέρεια τα ωριμότερα έργα είναι  στις Σέρρες που  ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η  Αρχιρόδον με την Intrakat και την Envitec και το οποίο εικάζεται ότι θα είναι το πρώτο που θα υπογράψει σύμβαση μέσα στην Άνοιξη. Σε θετικό δρόμο είναι και η μονάδα της Πελοποννήσου που είναι το πρώτο ΣΔΙΤ στα απορρίμματα για την ΓΕΚ Τέρνα με την διαφορά ότι το έργο εξακολουθεί να έχει προβλήματα χωροθέτησης.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης σύντομα θα έχει ανάδοχο και η Περιφέρεια Ηπείρου. Εμφανίστηκε όμως ιδιαίτερα αισιόδοξος όταν δήλωσε ότι τα έργα θα είναι πλήρως λειτουργικά το 2016.

Τελειώνει ο χρόνος ζωής της Φυλής

Ο κ. Σγουρός υποστήριξε πως για να προχωρήσουν οι δύο μεγάλες μονάδες (Φυλή και Ανω Λιόσια) πρέπει η κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή της Φυλής καθώς εκκρεμούν αγωγές ιδιωτών πάνω από τα 213 εκατομμύρια ευρώ! Ο περιφερειάρχης Αττικής, ζήτησε επίσης την ένταξη του υπερχρεωμένου διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παλαιές οφειλές του, που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος προειδοποίησε πως ο ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι κορεσμένος μέχρι τα τέλη του έτους και αν δε γίνει κάτι «η Αττική θα πνιγεί στα σκουπίδια». Σήμερα, περισσότεροι από 6 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών συλλέγονται κάθε μέρα στην Αττική και θάβονται στη Φυλή. Η ίδια χωματερή υποδέχεται και σκουπίδια από άλλες πόλεις όπως η Τρίπολη, η Ερμιονίδα, ο Πύργος και η Ολυμπία.