ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα μοιάζει ολοένα περισσότερο να βρίσκεται στα αζήτητα, με τη ΔΕΠΑ να μην έχει συγκινήσει ούτε έναν επενδυτή και τους Ρώσους τελικά να μας έχουν αφήσει στα κρύα του λουτρού, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί πιο δυναμικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories», από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας βρίσκεται ήδη σε σχεδιασμό ο νέος πολυνόμος ενίσχυσης των επενδύσεων, με στόχο τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας μεγάλων μονάδων στην Ελλάδα από διεθνείς ή και ελληνικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει μέσα στον Σεπτέμβριο σε ευρείας κλίμακας παρέμβαση, η οποία θα αποσκοπεί σε φορολογικά κίνητρα, μέσω σειράς ελαφρύνσεων και απαλλαγών, προς τους δυνητικούς επενδυτές προκειμένου οι τελευταίοι να φέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα «διπλό χτύπημα» των υπουργών κυρίων Κωστή Χατζηδάκη και Γιάννη Στουρνάρα ώστε να δοθούν πρόσθετα όπλα προσέλκυσης επενδυτών σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, με ορίζοντα το επερχόμενο φθινόπωρο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν την παροχή σειράς «δώρων» προς τις επιχειρήσεις σε μια χρονική στιγμή οπου υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να είναι και προεκλογική, εάν μάλιστα κορυφωθούν οι αντιδράσεις από τη διαδικασία εξόδου χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.  Πληροφορίες κάνουν λόγο για καθεστώς διευκόλυνσης στις αδειοδοτήσεις από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης, κυρίαρχα στις βιομηχανικές επενδύσεις, και παροχής φορολογικών κινήτρων τα οποία δεν θα κινούνται στη λογική της μηδενικής απόδοσης φόρων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, θα είναι όμως ιδιαίτερα ελκυστικά.

Στόχος η επόμενη ΔΕΘ
Για το θέμα ήδη φέρονται να έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις του ΣΕΒ και του ΣΒΒΕ, οι οποίες αρχικά αντέδρασαν αρνητικά στο φορολογικό νομοσχέδιο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε μια κίνηση κατευνασμού, τόνισαν σε πρόσφατη επαφή τους με τις διοικήσεις των δύο θεσμικών εργοδοτικών οργάνων πως «ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας θετικών ειδήσεων για όσους θέλουν να επενδύσουν». Κύκλοι μάλιστα του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν πως οι εν λόγω θετικές εξελίξεις θα αποτελέσουν και ένα επικοινωνιακό όπλο στη φαρέτρα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από το βήμα της ΔΕΘ θα καλέσει το παγκόσμιο επενδυτικό κοινό να φέρει κεφάλαια και δουλειές στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά σχέδιο διευκόλυνσης των αδειοδοτήσεων κυρίως σε τέσσερις τομείς, με έμφαση στα τρόφιμα, στα ποτά, στη μεταποίηση και τα δομικά υλικά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως θα επικεντρωθεί μόνο εκεί. «Εχουμε έναν κεντρικό προσανατολισμό φιλελευθεροποίησης της αγοράς ώστε οι επενδυτές να βρουν ένα πιο φιλικό περιβάλλον», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Χατζηδάκης, του οποίου κεντρική ιδέα είναι η παροχή διευκολύνσεων προς την επιχειρηματική κοινότητα. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως διαμηνύει και στους στενούς του συνεργάτες, θέλει να αξιοποιήσει όσο καλύτερα την υπουργική του θητεία για να «σπάσει» όσο το δυνατό περισσότερες αγκυλώσεις στον δημόσιο τομέα και να φέρει επενδύσεις. Από τη δική του πλευρά ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη κατανοήσει πως όσο το φορολογικό πλαίσιο επιφυλάσσει αιφνιδιασμούς στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και δεν δίνονται κίνητρα τόσο θα εντείνεται η αδιαφορία των ξένων πολυεθνικών να ρίξουν χρήματα σε μια προβληματική αγορά.

Πάντως η κυβέρνηση θέλει οι αλλαγές σε επίπεδο αδειοδοτήσεων, λειτουργίας και φορολογίας να γίνουν άμεσα καθώς, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Χατζηδάκης, στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα roadshows ανά τον πλανήτη από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για την εξεύρεση δυνητικών επενδυτών. Μια νέα νομοθετική παρέμβαση λοιπόν διευκόλυνσης των επενδύσεων θα αποτελέσει πρόσθετο επιχείρημα κατά όσων θεωρούν την Ελλάδα μια χώρα στην οποία δεν αλλάζει τίποτα και ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να παραμένει γραφειο­κρατικά  δυσκίνητος.