Αρχίζει ο πόλεμος μεταξύ εμπόρων – υπουργείου Ανάπτυξης με τους πρώτους να εξαπολύουν σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, αμφισβητώντας παράλληλα τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο για να υποστηρίξει τη θέση του υπέρ της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Έμποροι και εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο ξεκινούν εκστρατεία προκειμένου να μην “περάσει” το άρθρο 16 του ν/σ του ΥΠΑΝ που απελευθερώνει τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, ενώ ΟΙΥΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ρίχνουν στη μάχη και τα “μεγάλα όπλα”, απειλώντας με λουκέτα  εάν τελικά ψηφιστεί η επίμαχη διάταξη, η οποία μετατρέπει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Β. Κορκίδης, την Κυριακή “από ημέρα αργίας σε ημέρα απεργίας”. Μεταξύ των κινητοποιήσεων που εξετάζονται είναι η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή των εμπόρων, των υπαλλήλων και των οικογενειών τους, ενώ εάν η ρύθμιση υπερψηφισθεί στη Βουλή, αναμένεται η ΟΙΥΕ να προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση για παύση πληρωμών προς το Δημόσιο, χωρίς, όμως, τελικά να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

“Η λειτουργιά των καταστημάτων τις Κυριακές  δεν είναι στα προαπαιτούμενα της τρόικας. Αν ήθελε η κυβέρνηση να περάσει το μέτρο, θα το έκανε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή θα συμπεριλάμβανε τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο”, σχολίασε ο κ. Κορκίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ανέφερε ότι η”θα καλέσω έναν έναν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ώστε να τους ενημερώσω να μην ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο”.

 Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πάντως, κ. Β. Κορκίδης είχε υποστηρίξει το πρωί ότι οι μελέτες που υπάρχουν στον ΟΟΣΑ για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι των ετών 2007 και 2010, και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων θα κλείσει το 2013 με μείωση 13% σε σχέση με το 2012.

Εάν τα καταστήματα λειτουργούν όλες τις Κυριακές, το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας μιας επιχείρησης με πέντε εργαζομένους θα διογκωθεί κατά 25%, ενώ το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16,5%. “Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλοι όλες τις Κυριακές”, υποστήριξε ο κ. Κορκίδης, ενώ ο κ. Καββαθάς ανέφερε ότι οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες αποκλείονται από τη ρύθμιση για προαιρετική λειτουργία 45 Κυριακές (εντάσσονται μόνο σε αυτή για τις 7 Κυριακές) έχουν έτοιμες τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

“Το υπουργείο Ανάπτυξης ξεχρεώνει γραμμάτια”, ισχυρίστηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΟΙΥΕ Μ. Στεκουλέα, υπονοώντας ότι με το νομοσχέδιο θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων και των εμπορικών κέντρων. Τα πυρά του κ. Καββαθά κατευθύνθηκαν και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς όπως ανέφερε “είχαμε τη διαβεβαίωση του κ. Βενιζέλου ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει θέμα Κυριακών”.