Από τη μία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για «σφαγή» των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, από την άλλη ο αιγυπτιακός στρατός μιλά για «τρομοκράτες» που επιχείρησαν να εισβάλλουν στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο…

Μπορεί να πρόκειται για δύο αντικρουόμενες απόψεις, δύο διαφορετικές θέσεις, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ένα: 51 νεκροί και 322 τραυματίες μέσα σε μόλις μία ημέρα από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Την ώρα που η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει έκρυθμη, με τους διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι να μη φαίνεται να θέλουν να εγκαταλείψουν τον δικό τους αγώνα, οι ένοπλες δυνάμεις τους καλούν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις με θύματα και τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των διαδηλωτών, σχετικά με τους οποίους δήλωσε πως θα διεξαχθεί έρευνα και απέστειλε μήνυμα στον αιγυπτιακό λαό καλώντας για ηρεμία.

Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις του Μανσούρ και τα μηνύματα του αιγυπτιακού στρατού, οι σημερινές συγκρούσεις φαίνεται πως φέρνουν ακόμα πιο κοντά την χώρα στον εμφύλιο πόλεμο.

Άλλωστε, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να καλούν ανοιχτά σε εξέγερση κατηγορώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα «νέα Συρία», οι πιθανότητες να αποφευχθεί μια μαζική σύρραξη είναι λίγες.

Η μοναδική, ίσως, ελπίδα ακούει στο όνομα του νομπελίστα Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι ή σε εκείνο του νομικού και Σοσιαλδημοκράτη Ζίαντ Μπαχάα ελ-Ντιν, οι οποίοι ακούγονται ως οι πιθανότεροι να αναλάβουν πρωθυπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Ελ Μπαραντέι, μάλιστα, ο οποίος λεγόταν πως θα αναλάμβανε άμεσα την πρωθυπουργία της μεταβατικής κυβέρνησης, πριν το «μπλόκο» του σαλαφιστικού κόμματος Αλ Νουρ, έγραψε σε μήνυμά του στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter ότι η χώρα έχει «επείγουσα ανάγκη» συμφιλίωσης.

πηγή: protothema.gr