Της Μαριάννα Τζάννε

Σε περιπέτειες μπαίνει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού λίγο πριν την έναρξη λειτουργίας του, μετά την απόφαση Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα. Οι έλεγχοι θα γίνουν κατόπιν καταγγελιών από τις 28 έως τις 31 Μαίου και εκτός από το Γραμματικό, θα επεκταθούν σε Μεγαλόπολη και Κέρκυρα.

Υπό τον έλεγχο της επιτροπής θα τεθούν καταγγελίες για πρόδηλα σφάλματα στην χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντική περιβαλλοντική βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής του Μαραθώνα και του Ευβοϊκού. Το έργο κατασκευάζει η εταιρεία Μεσόγειος στην οποία συμμετέχουν με 40% η Eurobank και ο όμιλος Λασκαρίδη.

Σχετική συζήτηση έγινε την Πέμπτη στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την οποία προσωπικές μαρτυρίες για την κατάσταση του ΧΥΤΑ παρουσίασε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Όπως τόνισε, «δεν είναι μόνο οι κάτοικοι που μιλούν για πρόδηλα σφάλματα και παραλήψεις στη χωροθέτηση και στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού αλλά και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που διαπίστωσε εξωφρενικές και επικίνδυνες για το περιβάλλον καταστάσεις». Πόρισμα-καταπέλτη για το ΧΥΤΑ είχαν εκδώσει προ διετίας οι επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά καταχωνιάστηκε στα συρτάρια χωρίς ποτέ να ληφθεί υπόψη από τη διοίκηση.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Αναφορών, ο έλεγχος θα γίνει κατόπιν αιτήματος που προσυπογράφουν περίπου 2.500 κάτοικοι της περιοχής του Μαραθώνα, να πραγματοποιηθεί Διερευνητική Αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Γραμματικό, ώστε να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος του προβλήματος.