Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Σε 6 ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)  θα συγχωνευτούν οι 60 ασφαλιστικοί κλάδοι που υπάρχουν  σήμερα (ακόμα και μετά τις ενοποιήσεις) και τα 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που λειτουργούν ως ξεχωριστά κρατίδια, με δικό τους καθεστώς  εισφορών και παροχών.

Στα 6 ταμεία θα καθιερωθεί  ενιαίο σύστημα εισφορών και παροχών που θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2014 . Αυτό θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά  μειώσεις στις παροχές σε χρήμα –ακόμα και στις συντάξεις- ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί και το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν.

«Με  90 μητρώα συνταξιούχων που λειτουργούν με αποκλίσεις σαν  τσαμπιά στον κορμό  του ασφαλιστικού συστήματος, διαιωνίζεται το χάος και ο λαβύρινθος», επισημαίνει ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στοχεύει να έχει ολοκληρώσει έως το 2014 την επιχείρηση «νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος».

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας θα προβλέπει ενοποίηση κανόνων στα ταμεία,  ενιαίο τρόπο είσπραξης των εισφορών και διασταυρώσεις μέσω των ληξιαρχείων και της ΗΔΙΚΑ ώστε άμεσα να εντοπίζονται όσοι παρανομούν, ζημιώνοντας τους ασφαλιστικούς φορείς.  Ακόμα και τα νεογέννητα,  πριν πάρουν πιστοποιητικό γέννησης, θα εφοδιάζονται  από την ΗΔΙΚΑ με τον ΑΜΚΑ  τους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση  και για τη χορήγηση επιδόματος  τέκνων.

Παράλληλα, ως ασφαλιστική δικλείδα της ρητής εφαρμογής των νέων κανόνων, θα θεσπιστεί νέο αυστηρό πλαίσιο πειθαρχικής αντιμετώπισης υπαλλήλων και γιατρών των ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση αν από πράξη τους η παράλειψή της προκλήθηκε οικονομική ζημιά στους ασφαλιστικούς φορείς. Μάλιστα, στον υπάλληλο θα επιβάλλεται  πρόστιμο ισόποσο της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε.

Οι διατάξεις  θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-σκούπα  που θα προωθήσει ο Υπουργός Εργασίας στη Βουλή, το οποίο θα έχει ως κεντρικό άξονα την εφαρμογή του συστήματος  «Αριάδνη» που σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «άργησε 20 χρόνια, προκαλώντας στο  ελληνικό δημόσιο ζημιά 10 δισ. ευρώ από την παροχή συντάξεων σε πεθαμένους  και σε δικαιούχους–μαϊμού».

Εως τώρα οι ανυπόγραφοι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 45.000 ενώ υπολείπεται η ολοκλήρωση της απογραφής σε ΟΑΕΕ και ΝΑΤ.  Εντός των ημερών, αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος  από το Υπουργείο Οικονομικών  ώστε να ξεκινήσει η διασταύρωση στοιχείων για τον εντοπισμό συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει και στο δημόσιο.

Με ποιο τρόπο θα ενεργοποιείται ο… ηλεκτρονικός μίτος της Αριάδνης;

Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα λειτουργεί Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων. Ο ληξίαρχος θα εισάγει, με τον κωδικό του, κάθε δημογραφική ή άλλη μεταβολή στο σύστημα (γέννηση, θάνατος, υιοθεσία, γάμος, διαζύγιο, σύμφωνο συμβίωσης) και εν συνεχεία η ΗΔΙΚΑ θα διασταυρώνει τα στοιχεία των μεταβολών με τα αρχεία των συντάξεων. Σε περίπτωση θανάτου θα προβαίνει στην άμεση διακοπή της σύνταξης και θα ενημερώνει τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα. Μέσα σε λίγα λεπτά, θα ακυρώνεται και  η   δυνατότητα ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης  για το συγκεκριμένο ΑΜΚΑ μέσω του ΕΟΠΠΥ.

Αντίστοιχα η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση τους ενδιαφερόμενους φορείς για το γάμο ή το διαζύγιο ώστε να διακοπεί η καταβολή συντάξεων χηρείας ή η σύνταξη άγαμης θυγατέρας καθώς και η ασφαλιστική κάλυψη των προστατευόμενων μελών. Οσοι υπόχρεοι παραλείπουν να προβούν σε δήλωση ενώπιον ληξιάρχου, θα τιμωρούνται με πρόστιμο.

Με  άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου ανατίθεται στην υποδιεύθυνση οικονομικής αστυνομίας  η πρόληψη και η καταστολή της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας ενώ   προβλέπονται κυρώσεις  τόσο εις βάρος των ατόμων που εισπράττουν παρανόμως επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ενώ εργάζονται  όσο και  των εργοδοτών που απασχολούν επιδοτούμενους ανέργους.

Ακόμη, με υπουργική απόφαση, που θα υπογραφεί έως το τέλος Ιανουαρίου, θα αρχίσει η καταβολή επιδόματος ανεργίας ύψους 360 ευρώ το μήνα, στους ελεύθερους  επαγγελματίες, ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που έμειναν άνεργοι διακόπτοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επίδομα θα καταβάλλεται και σε ανέργους από τον κλάδο του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αμείβονται με μπλοκάκι. Τα επιδόματα θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ με αυστηρά κριτήρια ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του ανέργου.