Περιπτώσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής που βγάζει μάτι έχει βάλει στο στόχαστρο του το ΣΔΟΕ στα νησιά. Απ’ το καλοκαίρι η έρευνα που έχει ξεκινήσει σε σούπερ λουξ βίλες που νοικιάζονται για χιλιάδες ευρώ χωρίς να κόβεται μία απόδειξη έχει βγάλει “λαβράκια”. Μία έρευνα που διεξάγεται κυρίως στα νησιά που βρίσκονται  στην κορυφή των προτιμήσεων Ελλήνων και ξένων με μεγάλα πορτοφόλια, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Πάτμος και η Κεφαλονιά.

Όπως γράφουν “Τα Νέα” εννέα ημέρες στη Μύκονο σε σούπερ λουξ βίλα στη διάρκεια της θερινής σεζόν κοστίζουν το… ευτελές ποσό των 38.220 ευρώ, όπως προκύπτει από κράτηση που έκαναν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ! Το αφεντικό, όμως, στην απόδειξη που κόβει – αν κοπεί – παραβλέπει ως εκ θαύματος το 38 και την τελεία και κόβει απόδειξη για τα 220 ευρώ.

Όταν όμως άρχισαν να σκαλίζουν την υπόθεση οι ελεγκτές διαπιστώθηκε πως ο εν λόγω φορολογούμενος δεν πλήρωνε καν ΕΕΤΗΔΕ, το γνωστό χαράτσι, για τα χιλιάδες τετραγωνικά που είχε χτίσει στη Μύκονο, παρά μόνο για 50 τετραγωνικά όπως προβλεπόταν στην αρχική του άδεια από την πολεοδομία.

Για τις πολεοδομικές παραβάσεις το θέμα παραπέμπεται στις αρμόδιες υπηρεσίες, για τις φορολογικές παραβάσεις όμως οι ιδιοκτήτες δεκάδων πολυτελών καταλυμάτων έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους.

Η παγίδα που στήνουν οι ελεγκτές είναι πάρα πολύ απλή. Από τις ειδικές ιστοσελίδες που απευθύνονται σε τουρίστες με πραγματικά μεγάλα πορτοφόλια εντοπίζουν τους υποψήφιους για έλεγχο ιδιοκτήτες πολυτελών καταλυμάτων.

Το επόμενο βήμα είναι να εμφανιστούν ως πελάτες με κράτηση μέσω Διαδικτύου. Έτσι έχουν την πλήρη εικόνα για τις χρεώσεις αλλά και για τη διαθεσιμότητα. Το επόμενο βήμα είναι ο επιτόπιος έλεγχος όπου η συντριπτική πλειονότητα τών μέχρι τώρα ελεγχθέντων δείχνει το κλασικό: η απόδειξη κρίνεται περιττή.

Ακολουθούν οι βεβαιώσεις των φορολογικών παραβάσεων και των προστίμων αλλά και ο έλεγχος για το κατά πόσο έχει πληρωθεί ΕΕΤΗΔΕ.