Του Κωστή Πλάντζου

Να σταματήσει να παρακρατά το Δημόσιο τα λεφτά για τον ΦΠΑ που έχουν πληρώσει και δικαιούνται να λάβουν πίσω περίπου 6.700 επιχειρήσεις, (ορισμένες μάλιστα από το 2010), πιέζει επιτακτικά η Τρόικα. Το ελληνικό Κράτος επιβάλλει φόρους και απειλεί με κατασχέσεις και φυλάκιση όσους του χρωστούν, αλλά το ίδιο επιμένει να χρωστά και να μην πληρώνει ή, ακόμα χειρότερα… να μην αποδίδει ΦΠΑ στους ιδιώτες που το έχουν καταβάλει.

Ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν από την έλλειψη ρευστότητος και την «ασφυξία» της αγοράς, τουλάχιστον πενήντα δύο επιχειρήσεις έχουν φθάσει να περιμένουν μέχρι πάνω από «χίλιες και μία νύχτες» για να τους επιστρέψει το κράτος ΦΠΑ εκατομμυρίων ευρώ που δικαιούνται. Είναι αμφίβολο όμως ποιες βρίσκονται ακόμη «εν ζωή» για να τα λάβουν.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το α΄εξάμηνο του 2014 αποκαλύπτουν τραγικές καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ, κυρίως προς τις εταιρίες που ασκούν εξαγωγικό εμπόριο και με τεράστιες δυσκολίες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, καθώς καλούνται να εξοφλήσουν προκαταβολικά τοις μετρητοίς τους προμηθευτές τους, που δεν δέχονται καν τραπεζικές επιταγές από τη χώρα μας.

Εφορίες όπως η Η΄Θεσσαλονίκης, του Χολαργού, η Γ΄Πατρών και της Κω καθυστερούν πάνω από 700 μέρες (δηλαδή επί δύο χρόνια) να αποδώσουν, κατά μέσο όρο, τον ΦΠΑ στους δικαιούχους. Η κατάσταση αυτή προκαλεί «τριγμούς» και στο υπουργείο Οικονομικών, που μετά από πιέσεις των δανειστών, αναγκάζεται να συλλέγει αναλυτικά στοιχεία για τα ποιες εφορίες καθυστερούν, τα ποσά προς επιστροφή που μένουν σε εκκρεμότητα, τον μέσο χρόνο αναμονής σε ημέρες, τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί κλπ.

Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει η ΔΟΥ Η΄Θεσσαλονίκης, αφού δεν μπορεί να τελειώνει με 27 αιτήσεις επιστροφής φόρου, καθώς κρατάει ομήρους τις επιχειρήσεις που ανήκουν στην αρμοδιότητά της για 831 ημέρες, κατά μέσο όρο. Τα χρέη που έχει η συγκεκριμένη ΔΟΥ προς τις 27 επιχειρήσεις αυτές, φτάνουν τα 2.012.000 ευρώ!
Κακά ξεμπερδέματα έχουν όμως και άλλες 18 επιχειρήσεις που έχουν μπλέξει με τη ΔΟΥ Χολαργού. Χρειάζεται να περιμένουν 768 ημέρες κατά μέσο όρο, για να πληρωθούν 531.000 ευρώ που περιμένουν από ΦΠΑ.

Στον αντίποδα, ο πιο σύντομος χρόνος αναμονής για να εισπράξουν τον ΦΠΑ, από τη στιγμή που θα ζητήσουν την πληρωμή του, είναι στην ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών, όπου δεν ξεπερνά τις 47 ημέρες. Άσχημα είναι τα πράγματα και για επιχειρήσεις που ανήκουν στη ΔΟΥ Β΄-Γ΄Λάρισας, στη Ζάκυνθο και στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.
 
 
Και γενικότερα όμως, οι έλεγχοι των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση. Διενεργούνται με αργούς ρυθμούς, λόγω ελλείψεως προσωπικού στις ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να στερεύουν και οι επιχειρήσεις από ρευστό. Είναι ενδεικτικό ότι στο α΄τρίμηνο έπρεπε, βάσει Μνημονίου, να έχουν διενεργηθεί 21.500 έλεγχοι ΦΠΑ αλλά τελικά δεν ξεπέρασαν τις 4.385 σε ολόκληρο το α΄εξάμηνο.
 
Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις εφορίες:
 
•             1,15 δις. ευρώ έχουν συσσωρευθεί για πληρωμές επιστροφών ΦΠΑ.
 
•             6.700 επιχειρήσεις αναμένουν επιστροφές ΦΠΑ.
 
•             Σε 4.754 εταιρίες οι επιστροφές έχουν καθυστερήσει πάνω από 120 ημέρες (τέσσερις μήνες τουλάχιστον).
 
•             Τουλάχιστον οι μισές είναι μικρές επιχειρήσεις, που δεν αντέχουν πλέον τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που τους βάζουν οι ΔΟΥ όπου ανήκουν.
•             436,3 εκατ. ευρώ χρωστά η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων  σε 455 εταιρίες, που χρειάζεται 441 ημέρες για να πληρώσει.
•             Μεγάλες επιστροφές φόρου επωμίζεται στο επόμενο διάστημα και η  ΦΑΕ Αθηνών  που πρέπει να αποδώσει 361,4 εκατ. ευρώ σε 739 δικαιούχους, που τους τα στερεί επί 441 μέρες (κατά μέσο όρο).
•             97 εκατ. ευρώ πρέπει να επιστρέψει και η ΦΑΕ Πειραιά σε 551 δικαιούχους.
•             Στην Δ.Ο.Υ πλοίων Πειραιά οι πλοιοκτήτες έχουν το μεγαλύτερο «στοκ» αιτήσεων επιστροφής που δεν ικανοποιούνται. Συνολικά φτάνουν τις 1.001 οι αιτήσεις για επιστροφές 27,1 εκατ. ευρώ, με μέσο χρόνο αναμονής τις 481 ημέρες.