Αγώνας δρόμου ξεκινά από αύριο για τις Εθνική και Eurobank, με τη σύγκληση των διοικητικών συμβουλίων τους, προκειμένου να προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των δύο τραπεζών, με στόχο τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα έστω της μίας εκ των δύο.

Έπειτα από τις χθεσινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank ουσιαστικά ακυρώνεται. Οι δύο τράπεζες φέρονται να ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα ότι ο στόχος της κάλυψης του 10% της αύξησης κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούσε να εκπληρωθεί.

Πρακτικά, η αύξηση κεφαλαίου θα έπρεπε να καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε μία εξέλιξη που θα εξέθετε τον κρατικό προϋπολογισμό στους κινδύνους που απορρέουν από ένα τραπεζικό σχήμα με μέγεθος ίσο με το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας και κόκκινα δάνεια σε αύξηση.

Πλέον, οι τράπεζες ακολουθούν το δρόμο δύο ξεχωριστών ανακεφαλαιοποιήσεων, με τα αυριανά δ.σ. να καθορίζουν τα επόμενα βήματα.

Όλα δείχνουν ότι για πρώτη φορά, η Εθνική Τράπεζα τίθεται εκτός του ελέγχου του ευρύτερου ελληνικού Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις χαρακτηρίζονται ασφαλείς, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυάται την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης.

Υπολογίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται συνολικά 9-10 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει περίπου 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.  Πάντως, η διοίκηση της τράπεζας σημείωνε χθες το βράδυ ότι είναι αμφίβολη η εξεύρεση των χρημάτων από ιδιώτες.

Από την άλλη πλευρά, η Eurobank κάνει δραματικές προσπάθειες να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, προσπάθειες οι οποίες αποτυπώθηκαν και στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής της. Η μετοχή άνοιξε τη συνεδρίαση το πρωί στο limit down, στο -30%, για να κλείσει τελικά στο +20%.

Το μάνατζμεντ της τράπεζας δίνει αγώνας για να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, εν όψει της αύξησης κεφαλαίου, η οποία ενδέχεται να ανακοινωθεί και αύριο. Ανάμεσα στα σενάρια που επεξεργάζονται είναι η εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων της Eurobank στην αύξηση κεφαλαίου, ενδεχομένως με τη διάθεση δύο μισθών.

Σημειώνεται ότι η Eurobank καλείται να βρει περίπου 400-600 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.