Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με οριζόντια παρέμβαση και στόχευση στις κατηγορίες υπαλλήλων χαμηλών προσόντων καταρτίζονται οι λίστες με τις 600 διαθεσιμότητες από τους φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, με ευθύνη των διοικητών των οργανισμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, 200 άτομα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από το ΙΚΑ, 29 από το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Επικουρικό), 20 από τον ΟΓΑ, 75 από τον ΟΑΕΕ, 250 από τον ΟΑΕΔ και 26  από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.  

Κάτω από την πίεση του  χρόνου και τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας δεν είναι δυνατή κάποια επιλογή χρήσιμων και ικανών υπαλλήλων -επισημαίνουν οι διοικητές  των ταμείων- ενώ έως τώρα δεν υλοποιήθηκε η αρχική ιδέα να απομακρυνθούν όσοι προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκτός  ΑΣΕΠ.  Η μεγαλύτερη σφαγή έγινε στον ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε απορροφήσει 800 υπαλλήλους από τους καταργηθέντες οργανισμούς της εργατικής κατοικίας και της εργατικής εστίας.

Η δεύτερη φάση  επιλογής των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα  θα γίνει  από το Σεπτέμβριο, με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, σε συνδυασμό με αλλαγές στη δομή και στο οργανόγραμμα του υπουργείου.

Η ΠΟΠΟΠΚ (η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία) συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις  αύριο αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, διαμαρτυρόμενη για τις διαθεσιμότητες  των υπαλλήλων του κλάδου ο οποίος  εμφανίζει 2.500 κενές οργανικές θέσεις. Όπως τονίζουν, η έλλειψη προσωπικού θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη καθυστέρηση  στην έκδοση των συντάξεων  (σήμερα  απαιτούνται έως και 4 χρόνια σε ορισμένα ταμεία ) καθώς και στη  δυσλειτουργία των μηχανισμών είσπραξης εισφορών.