Του Βασίλη Γούλα

Με τον πιο σκληρό τρόπο τιμώρησε το Πρωτοδικείο της Γενεύης τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για τις ερωτικές του απιστίες, την παραμέληση της συζύγου του, αλλά και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Μετά από 23 χρόνια κοινής ζωής, ο Ρώσος μεγιστάνας και η Ελενα Ριμπολόβλεβα χώρισαν, ενώ βρίσκονταν σε διάσταση από το 2008, όταν και κατατέθηκε η πρώτη αίτηση διαζυγίου από την πρώην σύζυγό του. Στον πρώτο βαθμό το ελβετικό δικαστήριο δικαίωσε την Ελενα Ριμπολόβλεβα και εξέδωσε το ακριβότερο διαζύγιο στην ιστορία! Η πρόεδρος της έδρας ήταν πολύ σκληρή όσον αφορά στην απόφασή της, ωστόσο η πλευρά του Ρώσου μεγιστάνα εκτιμά ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο.

Η δικαστική απόφαση που βγήκε στις 13 Μαΐου του 2014 έχει 19 σημεία, καθένα από τα οποία είναι μια μαχαιριά για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.

Η πρώην σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα κερδίζει ίσως το σημαντικότερο από όλα: την κηδεμονία της 13χρονης κόρης τους Αννας, στην οποία ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού έχει τεράστια αδυναμία. Με βάση τη δικαστική απόφαση, ο πατέρας της θα μπορεί να τη βλέπει κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο από Παρασκευή απόγευμα μέχρι Κυριακή. Επίσης θα δικαιούται να είναι μαζί της τις μισές ημέρες των διακοπών της, πάντα με την παρουσία νταντάς, όπως και να ταξιδεύουν εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και κατόπιν συγκατάθεσης της μητέρας της και σε χώρες εκτός Ε.Ε. Στο οικονομικό σκέλος της απόφασης, το δικαστήριο κυριολεκτικά χρυσώνει την Ελενα Ριμπολόβλεβα, καθιστώντας την ως την πλουσιότερη διαζευγμένη στον κόσμο! Ετσι, υποχρεώνει τον Ρώσο κροίσο να της καταβάλει ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μετρητά, δηλαδή το μισό της περιουσίας του! Επίσης να καταθέσει σε λογαριασμό της 106 εκατ. ευρώ ως υποθήκη για οικόπεδο στην περιοχή Saanen της Ελβετίας και επιπλέον 11 εκατ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό και ιατροφαρμακευτικό πρόγραμμα ασφάλισής του, ώστε η Ελενα Ριμπολόβλεβα να είναι ασφαλισμένη για την υπόλοιπη ζωή της.

Οι «καμπάνες» για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όμως, δεν σταματούν εδώ. Υποχρεούται να καταβάλει σε λογαριασμό της κόρης του, μέχρι την ενηλικίωσή της, 5.700.000 ευρώ, όπως και να πληρώνει μηνιαία διατροφή 94.000 ευρώ για τη μόρφωση και τη διαβίωσή της. Με βάση την απόφαση του Πρωτοδικείου της Γενεύης, ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας θα παραχωρήσει μερίδιο στην πρώην σύζυγό του από ένα πολυτελές ακίνητό του στην οδό Chemin des Princes στη Γενεύη, το ήμισυ ενός οικοπέδου στην περιοχή Vandoeuvres στην ίδια πόλη, καθώς και την πλήρη κυριότητα του ακινήτου της οδού Chemin de Bellefontaine.

Το οικόπεδο είχε αγοραστεί από το ζευγάρι για να κατασκευάσει αντίγραφο των ανακτόρων των Βερσαλλιών με εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, γκαράζ για τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα που διαθέτει και δεκάδες έργα τέχνης που θα κοσμούσαν τους τοίχους. Ωστόσο μετά την αίτηση διαζυγίου τα σχέδια άλλαξαν και πλέον το μόνο που υπάρχει εκεί είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Το σπίτι που διεκδικεί η Ελενα Ριμπολόβλεβα είναι αυτό που μένει στην Ελβετία, μια έπαυλη με πισίνα τεράστιο κήπο και δέκα δωμάτια.

Να σημειωθεί ότι οι δικαστές δεν μοίρασαν μόνο τα μετρητά του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Το Πρωτοδικείο της Γενεύης αναγνώρισε στην πρώην σύζυγό του το δικαίωμα σε έπιπλα, αντίκες και έργα τέχνης που κατείχε από κοινού το ζευγάρι. Ειδικότερα, η Ελενα Ριμπολόβλεβα παίρνει δύο μαρμάρινα βάζα του καλλιτέχνη Nicolas Coustou, ένα σπάνιο χειροποίητο ξύλινο γραφείο του Johann Nahl, το οποίο έχει δύο επιχρυσωμένα συρτάρια με μαργαριτάρια και φύλλα ασημιού, μια αρχειοθήκη από ορείχαλκο του Andre-Charles Boulle, ένα πορσελάνινο πιάτο Sevres στηριγμένο σε μαρμάρινη βάση που απεικονίζει μια αρχαία τρίποδη βάση όπου έχουν σκαλιστεί φτερωτοί γύπες, επίσης ένα ζευγάρι κινέζικων βάζων, καθώς και ένα παρκέ του 9ου αιώνα με τη σφραγίδα του Erhart. Τέλος, σύμφωνα με τα τρία τελευταία σημεία της απόφασης του δικαστηρίου, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ επιβαρύνεται με τα δικαστικά έξοδα, όπως και για την οικονομική υπηρεσία του δικαστηρίου που έκανε έρευνα, ενώ ο καθένας από τους αντιδίκους θα πληρώσει τους δικηγόρους του.

«Μετά από έξι χρόνια δικαστικής διαμάχης το Πρωτοδικείο της Γενεύης, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της Ελενας Ριμπολόβλεβα, καταδίκασε τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να παραχωρήσει μέρος της τεράστιας περιουσίας του στην πρώην σύζυγό του. Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό στα παγκόσμια χρονικά. Είμαι βέβαιος πως ο κ. Ριμπολόβλεφ θα προχωρήσει σε έφεση εντός των ημερών, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι ακόμη και ένας Ρώσος μεγιστάνας δεν μπορεί να θέσει τον εαυτό του υπεράνω του νόμου», είπε ο δικηγόρος της Ελενας Ριμπολόβλεβα, κ. Μαρκ Μπονάντ.

Η πλευρά του Ρώσου μεγιστάνα λέει ότι ο θησαυρός που θέλει να πάρει η πρώην σύζυγός του θα αποδειχτεί άνθρακας, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου «δεν είναι το τελειωτικό χτύπημα που οι δικηγόροι της Ελενα είχαν υπόψη τους». Μάλιστα στέκονται και σε δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού «Forbes», το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η πρώην σύζυγος του Ρώσου κροίσου θα εισπράξει ποτέ το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του δισεκατομμυριούχου προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, κ. Σεργκέι Τσερνίτσιν, δήλωσε: «Είναι μια νίκη για τον Ντμίτρι, όλα τα άλλα είναι εικοτολογίες. Οι δικηγόροι της Ελενα προσπαθούν να διατηρήσουν τα προσχήματα μέσω μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων. Η διαδικασία συνεχίζεται και δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση». Η δικηγόρος του μεγιστάνα, κυρία Τετιάνα Μπερσέντα, ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση θα εφεσιβληθεί και εξηγεί: «Η αξία αυτής της απόφασης συνίσταται στην επιβεβαίωση της εγκυρότητας τόσο των καταπιστευμάτων που δημιούργησε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ όσο και της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σε αυτά, η οποία πραγματοποιήθηκε πολύ πριν η σύζυγός του προχωρήσει τις διαδικασίες του διαζυγίου. Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε κληρονόμους μέσω καταπιστευμάτων, ειδικά στα παιδιά του ζεύγους, απολαμβάνει πλήρους νομικής προστασίας και είναι διασφαλισμένη. Το σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η πραγματική ουσία αυτής της δικαστικής διαμάχης βρίσκεται στο εξωτερικό και όχι στην Ελβετία. Σχετικά με το ποσό της απαίτησης (4.020.555.987,90 ελβετικά φράγκα) που διεκδικεί η Ελενα Ριμπολόβλεβα από τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, θα υπάρξει μετά βεβαιότητας επανεξέτασή της στο πλαίσιο της έφεσης και συνεπώς η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, δεδομένης της ύπαρξης δύο βαθμίδων έφεσης στην Ελβετία».

Τι «έκαψε» τον Ριμπολόβλεφ

Ο Ντιμίτρι και η Ελενα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου και έδωσαν υποσχέσεις αιώνιας αγάπης όταν ήταν 20 ετών. Το 2008, όμως, οι δυο τους αποφάσισαν να χωρίσουν.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ένα από τα πιο ακριβά διαζύγια της εποχής, καθώς η ίδια απαιτεί από τον πρώην σύζυγό της τη μισή του περιουσία. Ετσι, λοιπόν, ξεκίνησε ένας ανηλεής δικαστικός πόλεμος, με λυσσαλέο μένος και από τις δύο πλευρές. Η ίδια στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι ο Ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είχε δύο κακές συνήθειες: την απατούσε με μοντέλα και αθλήτριες και ξόδευε «σαν μεθυσμένος ναυτικός».

Η διαμάχη, εκτός από συμβόλαια ακινήτων, καταθέσεις τραπεζών και αντίγραφα λογαριασμών, συνοδεύεται και από γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του ζεύγους. Από την πλευρά της η Ελενα Ριμπολόβλεβα κατηγορεί τον Ρώσο μεγιστάνα για απιστία κατ’ επανάληψη, όργια που λάμβαναν χώρα στις θαλαμηγούς του και ατέλειωτα πάρτι ακολασίας. Από την άλλη, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δήλωσε απερίφραστα ότι τις απιστίες δεν τις έκρυψε ποτέ από την πρώην σύζυγό του.

Η περιουσία

Ιλιγγο προκαλεί η λίστα με την κινητή και ακίνητη περιουσία του Ρώσου μεγιστάνα. Στην Κύπρο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ διαθέτει μια υπερπολυτελή έπαυλη στην οποία φυλάσσονται πίνακες ζωγραφικής αμύθητης αξίας. Το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα εμπιστεύματος, το οποίο ανήκει στη μεγάλη κόρη του Ρώσου μεγιστάνα, Εκατερίνα.

Στην Ελβετία, στο αριστοκρατικό προάστιο Κολονί, υπάρχει ένα τεράστιο οικόπεδο στο οποίο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ ήθελε να κατασκευάσει αντίγραφο των ανακτόρων των Βερσαλλιών με εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, γκαράζ για τα υπερπολυτελή αυτοκίνητά τους και δεκάδες έργα τέχνης που θα κοσμούσαν τους τοίχους. Στο Γκστάαντ η οικογένεια διαθέτει δύο επιβλητικά σαλέ, η αξία των οποίων υπολογίζεται περίπου στα 165 εκατ. δολάρια. Επίσης στην οικογένεια ανήκει ένα αρχοντικό στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη Rue de L’Elysee, αξίας 24 εκατ. δολαρίων. Στην περιουσία των Ριμπολόβλεφ συγκαταλέγονται δύο lear jets, πανάκριβα έργα τέχνης των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ και άλλων καλλιτεχνών, καθώς και η θαλαμηγός «Anna», αξίας 80 εκατ. δολαρίων.

Επίσης ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει αποκτήσει μια βίλα στο Μονακό, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, ενώ πριν από λίγα χρόνια μέσω εταιρείας είχε αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 20 εκατ. δολαρίων, το οποίο ανήκε στον διάσημο ηθοποιό Γουίλ Σμιθ. Η έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, αξίας 95 εκατ. δολαρίων, αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα Μονακό ανήκουν επίσης στην περιουσία Ριμπολόβλεφ. Και φυσικά το καμάρι του Ρώσου ολιγάρχη, αλλά και της κόρης του Εκατερίνα, είναι ο  Σκορπιός, «ο επίγειος παράδεισος» όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν και οι δύο.