Ο Rick Rosner είναι ο δεύτερος εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το τεστ IQ – αλλά ακόμη και αυτός μερικές φορές αισθάνεται «χαζός», όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Business Insider.

Φυσικά, όλα είναι σχετικά. Ο Rosner έχει δείκτη νοημοσύνης 192 όταν ο μέσος όρος για ένα τεστ IQ είναι 100, με τους περισσότερους ανθρώπους να εμπίπτουν στο εύρος 85 έως 114. Το αποτέλεσμα πάνω από 160 θεωρείται ένα IQ ιδιοφυΐα.

Ο Rosner σήμερα κατατάσσεται δεύτερος στο The World Genius Directory, μια λίστα με τα  κορυφαία μυαλά του πλανήτη όπως προκύπτει από τα πιστοποιημένα τεστ IQ που έχουν δημιουργηθεί από τον Δρ Jason Betts.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο σαν το World Genius Directory», λέει ο Rosener, 54 ετών σήμερα που ζει στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του. «Πριν δημιουργηθεί αυτό από τον Δρ Jason Betts, δεν υπήρχε πλήρης λίστα των ατόμων με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο.»

Αυτή την περίοδο ο Rosner γράφει τα απομνημονεύματά του “dumbass Genius”, ενώ εργάζεται πάνω στη θεωρία του σύμπαντος.

Διαβάστε παρακάτω τι είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Business Insider:

Business Insider: Ως ο δεύτερος πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο σε ποια θέματα διαπρέπετε;

RR: Θεωρώ τον εαυτό μου καλό στα μαθηματικά, στη φυσική και στο να ενώνω λέξεις. Έχουν γραφτεί περισσότερα αστεία από το 99.999999% της ανθρωπότητας, έτσι μπορεί περιστασιακά να δημοσιεύω κάποιο καλό tweet.

BI: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γνώσης και νοημοσύνης;

RR: Η γνώση είναι τα γεγονότα και η εμπειρία που έχεις άμεσα διαθέσιμη χωρίς πολύ σκέψη. Η νοημοσύνη είναι η ικανότητα να εφαρμόζουμε ό, τι ξέρουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το να είναι κάποιος σε θέση να χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα γνώσεων για να καταλήξει σε νέες οπτικές γωνίες σχετικά με τα προβλήματα, είναι μια πτυχή της νοημοσύνης που ο Paul Cooijmans αποκαλεί «πλάτος του συνειρμικού ορίζοντα.»

BI: Υπάρχει κάτι που να σας κάνει να αισθάνεστε «χαζός»;

RR: Το να μην υπολογίζω τα πράγματα γρήγορα με κάνει να νιώθω χαζός. Μπορώ να καταλάβω σχεδόν τα πάντα, αλλά μερικές φορές μου παίρνει λίγο χρόνο.

Rick Rosner

Ο Rick με τη γυναίκα του, Carole.