Κανείς δεν ξέρει πλέον τι ισχύει σήμερα και τι τον περιμένει αύριο. Εν μία νυκτί η κυβέρνηση αύξησε από 10% σε 15% τον φόρο στους τόκους καταθέσεων, «παγιδεύοντας» όσους είχαν προθεσμιακή κατάθεση και αναδρομικά μάλιστα. Ακόμα όμως και για να τους δηλώσουν στο Ε1 έχουν τεράστια προβλήματα. Τα λάθη πληρώνονται ακριβά, ακόμα και αν τα έχει κάνει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών!

Για παράδειγμα:

– «Πανωτόκι» θα πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι αν δηλώσουν τους τόκους καταθέσεων όπως εμφανίζονται στην οθόνη τους, χωρίς να ελέγξουν πώς τα έστειλαν οι τράπεζες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει «περάσει» στην δήλωση Ε1 το μικτό ποσό, χωρίς να αφαιρέσει τον φόρο που παρακρατήθηκε. Έτσι θα πληρώσουν διπλό ή τετραπλό φόρο για … τον φόρο που ήδη πλήρωσαν!

Για μικτούς τόκους πχ 1.000 ευρώ, από όπου παρακρατήθηκε από την τράπεζα φόρος 10%, ο φορολογούμενος πρέπει κανονικά  να αναγράψει 900 ευρώ καθαρά στον κωδικό 659 και 100 ευρώ φόρο στον 433. Όπως εμφανίζονται όμως οι τόκοι στο ίντερνετ, πολλοί θα παρασυρθούν και θα γράψουν 1.000 ευρώ στον κωδικό 659. Θα πληρώσουν έτσι έκτακτη εισφορά (1%-4%) για τα 1.100 ευρώ και όχι για τα 1.000 που οφείλουν. Αν μάλιστα, έχουν άλλα εισοδήματα 19.000 ευρώ, τότε αθροίζονται και ξεπερνάνε τα 20.000 ευρώ. Με 20.100 ευρώ η εισφορά θα υπολογιστεί με 2% και όχι με 1% για όλα τα εισοδήματά τους,  άρα θα πληρώσουν 402 ευρώ αντί για 200 ευρώ που κανονικά θα έπρεπε!

–  Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν φορολογούμενοι που συναντούν στο Ε1, τον νέο πίνακα 4 με τα φορολογούμενα εισοδήματα. Εκεί βλέπουν το κωδικό 291 όπου με βάση την περιγραφή-«παγίδα» που δίνει το υπουργείο Οικονομικών  («τόκοι από κινητές αξίες») πολλοί γράφουν τους τόκους καταθέσεων, ενώ αφορά τόκους ομολόγων. Θα πληρώσουν έτσι επιπλέον φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά!

–  Η ηλεκτρονική υποβολή άργησε υπερβολικά να ανοίξει, τα ποσά των τόκων δεν εμφανίζονταν προσυμπληρωμένα στο Ε1, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να χάσουν τις τρεις δόσεις πληρωμής του φόρου, αν δεν προλάβουν να καταθέσουν δήλωση μέσα τον Ιούλιο.

–  Μέγα θέμα έχει ανακύψει και με τα ποσά των τόκων στους κοινούς λογαριασμούς όπου ο έφορος μπορεί να τα κατανέμει στους συνδικαιούχους κατά το δοκούν. Μένουν στον αέρα έτσι οι δηλώσεις που έχουν ήδη αποστείλει για φέτος οι υπόχρεοι, αφού η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί ανακριβής και η εφορία να υπολογίσει με τα δικά τα μέτρα και σταθμά πώς έπρεπε να μοιραστούν και να φορολογηθούν για τους τόκους οι συνδικαιούχοι.

Δείτε εδώ την παγίδα φόρου που κρύβουν οι τόκοι από λογαριασμούς που είναι κοινοί με προστατευόμενα μέλη