Να περιορίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, που υπολογίζονται περί τα 10 δισ. ευρώ από τον οίκο Pimco θα προσπαθήσει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου μέσω του ειδικού συμβούλου Black Rock.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι η μεθοδολογία αυτή ακολουθήθηκε κι από άλλες μνημονιακές χώρες και ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία με την τρόικα, με την οποία χθες βράδυ είχε νέα τηλεδιάσκεψη.

Τόνισε δε ότι η σχετική πρωτοβουλία δεν έχει στόχο να ελεγχθεί η Pimco, αλλά να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας που έχει χρησιμοποιηθεί και κατά πόσον μέσα από τα ευρήματά της μπορούν να εξαχθούν διαφοροποιημένα αποτελέσματα, σημειώνεται.

Η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των πραγμάτων.

Στους όρους εντολής προς την Black Rock περιλαμβάνεται και η μακροχρόνια προσέγγιση των ζημιών στο τραπεζικό σύστημα από πιθανά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μια λεπτομερής ανάλυση προβλέψεων κερδών για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών.

Στα ύψη οι ακάλυπτες επιταγές

Εν τω μεταξύ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανήλθε το 2012 η κυκλοφορία ακάλυπτων αγορών στην αγορά της Κύπρου λόγω των προβλημάτων στη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το 2012 ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003 (από όταν και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία), καθώς έφτασε στις 4.753 επιταγές έναντι 3.840 το 2011, δηλαδή στη διάρκεια ενός έτους καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 23,8%.

Όσον αφορά στην αξία των ακάλυπτων επιταγών την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012, αυτή ανερχόταν στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,4 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 21,9%.