Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Άνοιγμα της αγοράς με κάθε τίμημα και δημιουργία προϋποθέσεων ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας. Σε αυτούς τους δύο άξονες βασίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό μέτωπο, το πλέον σημαντικό, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με την παρουσία του να επιβεβαιώνει την αλλαγή πολιτικής ατζέντας και την επικέντρωση στην προσπάθεια για να βρεθεί διέξοδος ως προς την ύφεση, ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, μίλησε για το 2013 και την προοπτική που ανοίγεται.

Μέσα από την παρουσίαση μεγαλεπίβολων στόχων που έστω και στο 50% εάν πιαστούν η μοίρα της χώρας θα αλλάξει, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός.

Ξεκάθαρα πάντως η λογική της κυβέρνησης είναι η παροχή αναγκαίας για την επιβίωση της αγοράς ρευστότητας, η προώθηση δημοσίων επενδύσεων και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Όπως ξεκαθαρίστηκε από τη μεριά του πρωθυπουργού οι επενδύσεις προϋποθέτουν ρευστότητα, η οποία με τη σειρά της βασίζεται στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και της επιστροφής των καταθέσεων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι υποστηρικτικά μόνο θα λειτουργήσουν οι δράσεις της ΕΤΕπ και του ΕΤΕΑΝ.

Με τη δική του σειρά ο Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε τους 3 άξονες δράσης για το 2013 αναγγέλλοντας νέα προγράμματα επιδοτήσεων, εγγυοδοτήσεων και δανειοδοτήσεων.  Ειδικότερα, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων, προϋπολογισμού 4,56 εκατ. ευρώ, μέσα στο μήνα αρχίζει το ICT4Growth ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ το ΥΠΑΝ εγκαινιάζει στο ίδιο διάστημα πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για κεφάλαια κίνησης, συνολικού ύψους 680 εκατ. ευρώ (τελικό επιτόκιο 4,5%).

Εμφαση επίσης θα δοθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για να πέσουν στην αγορά επιπλέον 450 εκατ. ευρώ. Εκτός των άλλων επιχειρείται η δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με συμμετοχή του Δημοσίου, αναπτυξιακών τραπεζών, διεθνών οργανισμών και ιδιωτών επενδυτών. Εκτός των άλλων – όπως χθες αποκλειστικά έγραψε το protothema.gr, προωθείται συγχώνευση του ΟΠΕ και του Invest In Greece σε έναν ενιαίο φορέα, με ορίζοντα το πρώτο 6μηνο του 2013 ενώ παράλληλα μεταφέρονται στο υπουργείο Ανάπτυξης –από το Εξωτερικών που ανήκουν σήμερα- οι  Οικονομικοί Εμπορικοί Ακόλουθοι ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα. Στο ίδιο πλαίσιο επενδυτικό ενδιαφέρον για λιμάνι κρουαζιέρας στην περιοχή του Πειραιά έχουν εκδηλώσει σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπ. Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ξένοι επενδυτές ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατασκευή λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά και ήδη εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος.