Aμφισβητεί ευθέως η Commerzbank σε ανάλυσή της το στόχο Στουρνάρα για επιστροφή στις αγορές το 2014 χαρακτηρίζοντάς τον ως μη ρεαλιστικό.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει το έλλειμμά της περισσότερο από 2% του ΑΕΠ φέτος, όπως είχε προγραμματιστεί, κυρίως χάρη στο περιορισμένο κόστος στην αποπληρωμή τόκων του δημοσίου χρέους.

Από το πρώτο κούρεμα η Ελλάδα έχει εξοικονομήσει 5 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2013.

Το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2014 εμφανίζεται φιλόδοξο και μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικό μόνο αν η χώρα επιτύχει επαρκή ρυθμό ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο, σχολιάζει η Commerzbank στην οικονομική ανάλυσή της.

Πάντως αναφέρει ότι ακόμη και αν, για εποχιακούς λόγους, το πρωτογενές ισοζύγιο φαίνεται να είναι αρνητικό κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για το σύνολο του 2013.

Δημοσιονομικό κενό

Τον Δεκέμβριο (ή ενδεχομένως τον Ιανουάριο) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα κλείσει χρηματοδοτικό κενό των 5 δισ. ευρώ για το 2014.

Η Commerzbank εκτιμα ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να βρει τα 5 δισ από τις αγορές όπως σχεδιάζει και έχει καταγράψει το Newmoney.gr με 5ετές ομόλογο και αυτό διότι με τα τρέχοντα ρίσκα, οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα είναι διατεθειμένοι να δανείσουν σε αποδεκτά επιτόκια.

Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα ανέφερε ο Τόμας Βίζερ, πρόεδρος του EuroWorkingGroup κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό, “η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βιαστεί να επανέλθει στις αγορές”.

“Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να δανειστεί τα αναγκαία κεφάλαια από την κεφαλαιαγορά, αλλά αυτό δεν φαίνεται ρεαλιστικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 180% του ΑΕΠ και τα 4/5 από το σύνολο θα βρίσκονται υπό τον ευρύτερο έλεγχο της τρόικας.

Ο κίνδυνος ενός ακόμα κουρέματος του χρέους είναι μεγάλος, και το πρώτο κούρεμα απέδειξε ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες.