Ύφεση 4,2% για το 2013 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ενώ αναμένει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, με το ρυθμό ανάπτυξης να αγγίζει το 0,6%.

Στο πλαίσιο της τελευταίας έκθεσης για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, το Ταμείο αναφέρει ότι η ανεργία στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 27% φέτος, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 26%.

Ακόμη, το ΔΝΤ βλέπει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 1% του ΑΕΠ (1,83 δισ. ευρώ) και το 0,5% (900 εκατ. ευρώ) για το 2013 και το 2014 αντίστοιχα, ενώ ο αποπληθωρισμός θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην οικονομία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί κατά 0,8% φέτος και 0,4% το 2014.

Το Ταμείο μέσω της έκθεσης επαναφέρει το επίμαχο θέμα του “κουρέματος” του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας επαναφέρει το ΔΝΤ λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και αυτό καθώς φροντίζει να ξεκαθαρίσει πως οι δημοσιονομικές προβλέψεις του για τη χώρα είναι συνπείες με τις πολιτικές που συζητήθηκαν μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών αρχών και πως οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος περιλαμβάνουν πρόσθετο “κούρεμα” (Official Sector Involvement – OSI) ώστε το ελληνικό χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020.

Για την παγκόσμια ανάπτυξη, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις τόσο για το 2013 όσο και για το 2014, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι το αδιέξοδο σχετικά με το θέμα του χρέους στις ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην φθινοπωρινή έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, το ΔΝΤ βλέπει το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% και το 3,6% το 2014. Οι προηγούμενες προβλέψεις, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν 3,1% και 3,8% αντίστοιχα.

Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,6% φέτος και το 2,6% το 2014. Οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν οριακά υψηλότερες κατά 0,1%.

Ακολουθούν βίντεο με την παρουσίαση της αναθεωρημένης έκθεσης του ΔΝΤ και τη σχετική συνέντευξη Τύπου