Μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών και τη συγκράτηση της τρύπας του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Υγείας.

Αφενός επιχειρεί να βάλει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις και στις μη απαραίτητες εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back), την επιβολή δηλαδή πλαφόν στις δαπάνες. Αφετέρου θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος, αλλά και πολύ υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις φαρμάκων από την αγορά.

Σύμφωνα με “Τα Νέα” ο καταμερισμός των εξόδων του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται πλέον ανά μήνα και θα τον αποφασίζει ο υπουργός Υγείας. Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή ώστε να ελέγχονται συστηματικά οι δαπάνες, να μην υπάρξει νέα τρύπα στον Οργανισμό, αλλά και για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η εύρυθμη λειτουργία του.

Στην περίπτωση που η δαπάνη ξεπεράσει το προβλεπόμενο πλαφόν, θα τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα claw back. Βάσει αυτού, κάθε εξάμηνο που ο ΕΟΠΥΥ θα πέφτει έξω, το έλλειμμα θα καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι ιδιωτικές κλινικές και οι φυσικοθεραπευτές.

Σε επιστροφές των υπερβάσεων που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα υποβάλλονται δύο φορές τον χρόνο διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές και φυσικοθεραπευτές.

Αυτό ορίζει σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών. Μάλιστα η διάταξη έχει αναδρομικό χαρακτήρα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα ισχύσει έως το 2015.

Σύμφωνα με το “Εθνος” στο άρθρο 100 του πολυνομοσχεδίου περιγράφεται ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφών (claw back), ενώ ορίζεται η διαδικασία υπολογισμού των υπερβάσεων και της επιστροφής από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα, στο τέλος κάθε εξαμήνου θα υπολογίζεται το ποσό της υπέρβασης. Θα αφορά κάθε ποσό που ξεπερνά τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Η μηνιαία αποδεκτή δαπάνη ορίζεται από το ένα δωδέκατο (1/12) των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού.

Στην περίπτωση που στο τέλος του εξαμήνου, η δαπάνη ξεπερνά το ένα έκτο (1/6), οι πάροχοι θα πληρώνουν τη διαφορά. Το ίδιο θα συμβαίνει και στο τέλος του επόμενου εξαμήνου. Ως βάση για τον υπολογισμό του ποσού επιστροφής ανά πάροχο, χρησιμοποιείται ο μηνιαίος λογαριασμός που αυτός υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ, για τις υπηρεσίες που παρείχε σε ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Το claw back θα κατατίθεται από τους παρόχους σε τραπεζικό λογαριασμό, μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίηση της υπέρβασης. Δεν αναγνωρίζονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ δαπάνες που υποβάλλονται σε αυτόν μετά την πάροδο 20 ημερών από τη λήξη κάθε ημερολογιακού μήνα.

Σε περίπτωση που οι πάροχοι δεν εξοφλήσουν στο διάστημα αυτό το ποσό που τους έχει καταλογιστεί, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να διακόψει τη σύμβαση μαζί τους για χρονικό διάστημα μέχρι την καταβολή του οφειλόμενου ποσού από τον πάροχο.

Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να συμψηφίσει τα οφειλόμενα από τους παρόχους ποσά, με ισόποση οφειλή του προς αυτούς. Ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους παρόχους και εκκαθαρισμένων οφειλών του Οργανισμού προς αυτούς, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο ίδιο έτος.