Ενισχύονται τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, με τα γερμανικά Bunds να σημειώνουν την πρώτη άνοδο των τελευταίων τριών ημερών λίγο πριν την ανακοίνωση στοιχείων που σύμφωνα με το Bloomberg θα αυξήσουν τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε 2 μονάδες βάσης (0,02%) στο 0,84% έχοντας φτάσει σε νέο χαμηλό έως και το 0,715% στις 16 Οκτωβρίου.

Άνοδο καταγράφουν επίσης και τα ελληνικά ομόλογα, μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι η χώρα διαπραγματεύεται την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης σε περίπτωση που το κόστος χρηματοδότησης από τις αγορές είναι υπερβολικά μεγάλο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 11 μονάδες βάσης, κάτω από το 8%, στο 7,96%, έχοντας καταγράφει άνοδο 147 μ.β. μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι επενδυτές φαίνεται να ξεχωρίζουν επίσης και τους ασφαλείς τίτλους των ολλανδικών, γαλλικών και φινλανδικών ομολόγων.

Τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα είχαν σχετικά χειρότερη απόδοση.

“Οι φόβοι για την ύφεση στην Ευρωζώνη αναζοπυρώνονται κι αυτό φαίνεται να ξεπερνά τη θετική επίδραση της αγοράς ομολόγων που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ. Επομένως υπάρχει μια κλασική τάση αποφυγής ρίσκου από πλευράς επενδυτών. Η ρευστότητα κατευθύνεται προς τα καταφύγια” τονίζει ο  Daniel Lenz, αναλυτής της της Ευρωζώνης στην DZ Bank.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 1,28%, η απόδοση του ολλανδικού κρατικού  ομολόγου αλλά και του φινλανδικού έχασε επίσης 2 μ.β. στο 1,02% ενώ η απόδοση του φινλανδικού ομολόγου.

Αντίθετα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,5% ενώ του ισπανικού σημείωσε αντίστοιχη άνοδο στο 2,18%.