Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος γνωστοποιεί και επισήμως με ανακοίνωση της η τρόικα. Σύμφωνα με αυτή το ελεγκτικό κλιμάκιο “έφθασε σε συμφωνία με τις Αρχές για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές που πρέπει να προωθηθούν ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει σε τροχιά επίτευξης των στόχων του”.

Ανάπτυξη απ’ το 2014

Η αποστολή αλλά και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εν πολλοίς αμετάβλητες απ’ την προηγούμενη αξιολόγησης με το βασικό σενάριο να παραμένει η σταδιακή επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς το 2014, υποστηριζόμενη απ’ το χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μ.ο. πληθωρισμού και την ευελιξία των μισθών, που βοηθούν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

“Χαράτσι”

Το δημοσιονομικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά υλοποίησης των στόχων του και η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει πλήρως όλα τα δημοσιονομικά μέτρα τη διετία 2013 – 14 που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί. Μεταξύ αυτών η υιοθέτηση νόμου για την παράταση του φόρου στα ακίνητα και το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Φορολογικός μηχανισμός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “οι ελληνικές Αρχές έκαναν σημαντική πρόοδο σε μέτρα για τη βελτίωση στην είσπραξη φόρων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ώστε να γίνει περισσότερο αυτόνομος, να έχει ισχύ και πηγές, καθώς επίσης και να προχωρεί σε πιο αποτελεσματικές κυρώσεις. Αυτό ήταν και ένα απ’ τα κυρίαρχα σημεία στα οποία στάθηκε η αποστολή του ελεγκτικού κλιμακίου με δεδομένη τη σημαντικότητα της βελτίωσης στην είσπραξη φόρων και τη μείωση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς ώστε να μοιραστεί πιο δίκαια το βάρος της προσαρμογής και να υποστηριχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για νέα μέτρα”.

Τράπεζες

Σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα η τρόικα θεωρεί πως τα 50 δισ ευρώ του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης, που δεσμεύθηκαν, είναι αρκετά, “ακόμα και υπό το βάρος των πιο δυσμενών σεναρίων”. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: “Αυτό το ‘μαξιλάρι’ κεφαλαίων θα διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων του”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: “οι κινήσεις για την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως καταγράφεται στο πρόγραμμα, είναι κοντά στην ολοκλήρωση τους, και οι ελληνικές Αρχές έχουν προχωρήσει στο σχεδιασμό μίας πλήρους στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα μετά την ανακεφαλαιοποίηση του. Τα περισσότερα απ’ τα 50 δισ ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα για τις τράπεζες έχουν ήδη διατεθεί στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω του ΤΧΣ προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις και υπερχρεωμένα

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η τρόικα εξέτασε επισταμένα:

Α) Τις μεταρρυθμίσεις στον κρατικό μηχανισμό για τη βελτίωση της ποιότητας του δημόσιου τομέα μέσα απ’ την απλοποίηση δομών, κατάργηση θέσεων και μεταφορά προσωπικού. Κάνει λόγο για απολύσεις επίορκων υπαλλήλων, υπαλλήλων με “φτωχή” απόδοση, “κοπανατζήδων” καθώς και για απολύσεις απ’ την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Β) Την απελευθέρωση των αγορών, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και του λιανεμπορίου.

Γ) Τις ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου

Δ) Τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα του και η αποτροπή δημιουργίας ενός βουνού χρεών.
 

Προγράμματα για ανέργους 
 

 Επίσης η αποστολή συζήτησε με τις ελληνικές Αρχές και την πρόοδο που γίνεται για να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Μεταξύ των μέτρων που εστιάζουν στην ενίσχυση της απασχόλησης είναι προγράμματα εκπαίδευσης επιδοτούμενα απ’ την ΕΕ, πολιτικά προγράμματα για την παράταση του επιδόματος ανεργίας και την παροχή μίας ελάχιστης εισοδηματικής υποστήριξης. Επίσης ένα πρόγραμμα για την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των ανασφάλιστων καθώς και ένα σχέδιο για τη μείωση του βάρους στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν πληγεί σημαντικά απ’ την κρίση.

“Σύντομα η δόση”

Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση σημαίνει ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για το Μάρτιο θα επιτευχθούν σύντομα και ως εκ τούτου η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ, που εκκρεμεί, θα γίνει και αυτή σύντομα απ’ την Ευρωζώνη.
 
Η προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε τροχιά. Η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με τις δεσμεύσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης να σκεφθούν νέα μελλοντική βοήθεια, εάν είναι αναγκαία, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση στη σχέση χρέους και ΑΕΠ όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διατηρηθεί το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης, θα βοηθήσει στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.
 
Η ανακοίνωση της τρόικα καταλήγει ότι το Eurogroup και το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσουν για το ελληνικό πρόγραμμα με βάση την έκθεση που θα υποβάλει το ελεγκτικό κλιμάκιο τον ερχόμενο Μάιο.

 

Δείτε συνημμένα την ανακοίνωση