Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

«Το αγροτικό δεν είναι ένα ακόμη πρόβλημα κυβερνητικής πολιτικής, είναι κεντρικό ζήτημα ύπαρξης για την ελληνική κοινωνίας, θεμελιώδες ζήτημα, σε εμάς τίθεται με επιτακτικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να το αντιμετωπίζουμε με λαϊκιστικό τρόπο. Πρέπει να απελευθερώσουμε το δυναμικό της Ελλάδας. Το αγροτικό ζήτημα υπήρξε το πιο καθοριστικό για τη διαμόρφωση των κοινωνιών» υπογράμμισε.

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Έγινε ένα σημαντικό λάθος τις τελευταίες δεκαετίες. Επιβλήθηκε η άποψη ότι για να γίνουμε σύγχρονη χώρα, έπρεπε να μειωθεί ο πρωτογενής τομέας και να αναπτυχθούν οι σύγχρονοι τομείς της οικονομίας. Μειώθηκε δραματικά η αγροτική οικονομία, χάσαμε έναν τομέα με δεκάδες κλάδους, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αποδυναμώσαμε και μια σειρά άλλους τομείς -όπως ο τουρισμός».

«Θα εξαλείψουμε το έλλειμμα, το χρέος θα το τιθασεύσουμε, αλλά δεν θα βγούμε από την κρίση, αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Πρέπει να κρατήσουμε όρθιο τον αγροτικό κόσμο, πρέπει να τους κάνουμε πρωταγωνιστές όχι επεισοδίων, αλλά της σύγχρονης Ελλάδας, όχι να τους καθησυχάσουμε προσωρινά και να τους πείσουμε απλά να φύγουν από τους δρόμους» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε ακόμη, αναφερόμενος στις επενδύσεις, ότι η εταιρεία Phillip Morris «αύριο αγοράζει πάνω από τη μισή παραγωγή των καπνών και δεσμεύεται ότι θα κάνει το ίδιο για τα επόμενα τρία χρόνια. Μεγάλη ανάσα σε έναν κλάδο που δοκιμάζεται».

«Η κρίση επιβάλλει θυσίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, μας απασχολεί πως θα ανοίξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης παράλληλα με τις θυσίες» υπογράμμισε, δεσμευόμενος για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μέσα στην τετραετία.

Είπε ακόμη ότι οι αγρότες θα τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων από την επόμενη χρονιά. Όσο για τις συντάξεις, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τους αγρότες, που θα προβλέπει ότι, όποιος έχει 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62.

Ακόμη, δεσμεύτηκε για ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων.

Επίθεση με υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες, είπε ο πρωθυπουργός, ζήσαμε γεγονότα που δεν μπορούν να τα αποδεχτούμε ως συνηθισμένα ή φαινόμενα ρουτίνας. «Όλοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις, κάποιο ανώνυμοι πάνε το βράδυ και καίνε επιχειρήσεις, δεν μπορεί να περάσει αυτό και να φανεί ότι έτσι γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα» τόνισε, αναφερόμενος στα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής.

«Δύο ημέρες μετά ήρθε ο Ολάντ στην Ελλάδα, και όμως έγινε ξεχωριστή απεργία για την επίσκεψη του από τα ΜΜΕ, για να μην δει ο λαός την έμπρακτη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Και διερωτήθηκε: «Τι νόημα έχει να παλεύουμε για επενδύσεις, όταν κάποιοι παλεύουν συστηματικά να τους διώξουν και επιδίδονται σε τρομοκρατία και καταστροφή των επενδύσεων;».

»Τι νόημα έχει να παλεύουμε για συμμάχους στο εξωτερικό; Δεν δείχνω κανέναν με το δάχτυλο, αλλά αν αυτό δεν λέγεται εθνική υπονόμευση και εθνική δολιοφθορά, τι είναι; Εμείς θα την βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά αυτή η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει».

«Το είδατε και με την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης στα Τρίκαλα, ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο έγκλημα. Θα υπάρξει κράτος με σοβαρότητα. Σας ζητώ να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ, να απομονώσουμε όσους υπονομεύουν κάθε ελπίδα, να διαφωνούμε όσο θέλετε για το μνημόνιο, αλλά να μην τρώμε μόνοι μας τις σάρκες μας» υπογράμμισε.

Και κατέληξε: «Ποιος θα πάρει σοβαρά μια χώρα που μόνη της βγάζει τα μάτια της; Αν ήταν ρουτίνα, δεν είναι πια, αλλά είναι γάγγραινα και τέλμα μέσα στο οποίο βουλιάζουμε. Δεν σας ζητώ να συμφωνούμε σε όλα, σας καλώ να προστατεύσουμε όλοι μαζί το συμφέρον του λαού».
 

Πηγή: protothema.gr