Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε μια περίοδο έντονης δοκιμασίας των καταναλωτών όπου η ανάγκη για χαμήλωμα των τιμών και παροχή προσφορών πριν το Πάσχα είναι μεγάλη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος την έκανε τελικά την γκάφα. Πιο συγκεκριμένα, δίχως να νοιάζεται για το κοινό συμφέρον και τους Έλληνες καταναλωτές συμμετείχε σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και συναίνεσε – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΚ-  πως η πολιτική προσφορών φθηνών αμνοεριφίων από τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να διακοπεί!

Κι όλα αυτά ενώ η χώρα βιώνει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, κάθε οικογένεια έχει και από έναν τουλάχιστον άνεργο και πολλές οικογένειες δεν θα έχουν τη δυνατότητα προμήθειας του παραδοσιακού αρνιού για τις επερχόμενες γιορτές.

Όπως τονίζει ο ΣΕΚ «στην πολιτική των προσφορών αμνοεριφίων από τα σούπερ μάρκετ κάτω από τις τιμές αγοράς θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση δυναμικά και οργανωμένα για να αποτραπεί αυτή η κατάσταση που ζημιώνει τους παραγωγούς και τους κρεοπώλες». Αυτό όμως που δεν λένε ΣΕΚ και υπουργός είναι τι θα γίνει με τους εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές που για να προστατευτεί ο κλάδος τους θα υποχρεωθούν όχι να αγοράζουν με 5 ή 6 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια αλλά με 11, 12 ή και 13 ευρώ που τα πουλάνε τα κρεοπωλεία. Το χειρότερο όλων είναι όμως πως σε όλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός συναινεί, απομακρυνόμενος από κάθε προσπάθεια ελάφρυνσης των καταναλωτών. Κι αυτό για να βοηθήσει μια δυναμική κάστα παραγωγών η οποία – σημειωτέον – είναι πολυάριθμη στην προσωπική του εκλογική περιφέρεια τη Λάρισα.

Πάντως για το θέμα, το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένο και σύμφωνα με πληροφορίες μας θα υπάρξει δημόσια αποδοκιμασία στις ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού. Κι αυτό διότι εκτός της επιβάρυνσης των καταναλωτών καταστρατηγείται και κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού.