Αναθεώρηση του μνημονίου με αναπτυξιακούς όρους ζήτησε ο πρόεδρος του  Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Δ. Δασκαλόπουλος, κατά την απογευματινή εκδήλωση της ετήσιας συνέλευσης των μελών του ΣΕΒ.

Ο κ. Δασκαλόπουλος ζήτησε την απευθείας διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, με διαπραγματευτικό χαρτί ένα Εθνικό Μνημόνιο, δηλαδή ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης,  που θα καταρτίσει η ελληνική πλευρά,  με έμφαση στην επένδυση, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. 

“Ο παραγωγικός μας ιστός έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη από τις πολιτικές των προηγούμενων ετών”, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.  “Η μνημονιακή λιτότητα κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε πλήρες οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτιμά μάλιστα ότι το έδαφος για μια τέτοια πρωτοβουλία είναι σήμερα ευεπίφορο, καθώς η Ευρώπη δείχνει να συνειδητοποιεί επιτέλους ότι η πολιτική της μονομερούς λιτότητας οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. 

Μάλιστα, πρότεινε αυτό το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης να βασιστεί στην μελέτη της McKinsey για την Ελλάδα.

Για παράδειγμα, είπε ο κ. Δασκαλόπουλος:

* Μπορούμε να ζητήσουμε από τις Βρυξέλλες τη διετή κατάργηση της διαχείρισης του ΕΣΠΑ από το κράτος.  Η διαχείριση των πόρων που δεν έχουν απορροφηθεί να αναληφθεί από ομάδα ελληνικών και ξένων τραπεζών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να κατευθυνθούν σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
* Μπορούμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός Ταμείου Πληρωμής των Οφειλών του Δημοσίου, που θα έχει την ευθύνη να πιστοποιεί και να προεξοφλεί οφειλόμενους φόρους και άλλες απαιτήσεις κατά του δημοσίου –κατά το ισπανικό πρότυπο.  Το τραπεζικό σύστημα συμπράττει και αναλαμβάνει τη λειτουργία του.  Οι πιστωτές του δημοσίου θα παίρνουν πιο γρήγορα τα λεφτά τους.  Τα νούμερα του προϋπολογισμού θα έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια.
* Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων, να καταρτίσει σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, έναν οδικό χάρτη για τη μεταφορά δραστηριοτήτων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα.  Και παράλληλα, να μπορούν οι επιχειρηματίες, με δική τους πρωτοβουλία να προτείνουν ν’ αναλάβουν δραστηριότητες του κράτους –εκτός από αυτές που αφορούν την εθνική άμυνα και δημόσια ασφάλεια.
* Να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στα κατώτερα ευρωπαϊκά επίπεδα. Πρότεινε επίσης την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έναρξη και λειτουργία επιχείρησης και για την υλοποίηση μίας επένδυσης, στα πρότυπα π.χ. της Ιρλανδίας. Τη θεσμική κατοχύρωση σταθερής φορολογικής αντιμετώπισης των νέων επενδύσεων για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

“Ο άλλος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου κράτους.  Γιατί, αν δεν αλλάξει το ίδιο το κράτος, δεν μπορεί ν’ αλλάξει η χώρα.  Είναι τόσο απλό”, δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται, όπως είπε, να καθιερωθεί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που θα κρίνει με βάση τα προσόντα και την απόδοση.  Η αμοιβή και προαγωγή να γίνονται με βάση την προσφορά και όχι τα χρόνια υπηρεσίας.  Οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν και να βαθμολογούν την επίδοση των προσώπων και φορέων με τους οποίους συναλλάσσονται.  Οι κρίσεις θα γίνονται από τους ίδιους τους μηχανισμούς της Δημόσιας Διοίκησης, αποκλείοντας την παρέμβαση των υπουργών και των πολιτικών.

Μέσα σ’ αυτό πλαίσιο, που δίνει κίνητρα σε κάθε άνθρωπο να βγάζει τον καλύτερο εαυτό του, δεν έχει νόημα ούτε το λεγόμενο Ενιαίο Μισθολόγιο, ούτε η μονιμότητα στο δημόσιο –εκτός από ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων σε κρίσιμους τομείς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.