Του Δημήτρη Παφίλα

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά για την άρση της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων ( short selling ) στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (φωτ. ο πρόεδρος Κων/νος Μποτόπουλος), ωστόσο, όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες υπάρχει και πιθανότητα να αποφασισθεί και μερική άρση των ανοικτών πωλήσεων.

Δηλαδή, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει την συνέχιση της διενέργειας των ανοικτών πωλήσεων για τις Τράπεζες, μέχρις ότου πραγματοποιήσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου τους. Σε κάθε περίπτωση δεδομένου των συνθηκών η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων συναντά δυσκολίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Ελλάδα και η Ισπανία έχουν διατηρήσει την απαγόρευση.  (σ.σ. οι τράπεζες έχουν ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες την παράταση κατά 2 μήνες στις αυξήσεις κεφαλαίου) Η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν λάβει την απόφαση, καθώς βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών ( ESMA) και πριν ληφθεί η απόφαση αυτή πρέπει να επικυρωθεί από την ESMA.