Την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν στις 10 το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι αυτή την ώρα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα. Όπως έγινε γνωστό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δουν στις 18.00 το απόγευμα και τον Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους κ.κ. Πόόυλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) δεν ήταν προγραμματισμένη και αιφνιδίασε ακόμη και του άμεσους συνεργάτες του υπουργού.

Στην συνάντηση οι δύο πλευρές θα συζητήσουν κυρίως το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς εχθές οι κκ Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς συναντήθηκαν με το επιτελείο του ΤΑΙΠΕΔ. Βασικός στόχος του Γ. Στουρνάρα είναι να μετατεθεί ποσό 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοπποίησεις του 2013 στο 2014, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της ΔΕΠΑ, καθώς η Κυβέρνηση θα πρέπει το Σεπτέμβριο να λάβει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2013 -2014.

Επί τάπητος επίσης θα τεθεί το καυτό θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων  και η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η τρόικα θα ενημερωθεί για τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας αναφορικά με την ΕΡΤ και για το τι θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα με την αναδιοργάνωση του φορέα και ειδικά με το προσωπικό του.

Έξι ανοικτά ζητήματα

Εξάλλου σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν τις εκκρεμότητες με τους επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου της τρόικα, που είναι προγραμματισμένο να φύγουν από την Αθήνα την Παρασκευή. Μία ημέρα πριν ο Γιάννης Στουρνάρας θα κάτσει στο “τραπέζι” του Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή” στόχος του χρονοδιαγράμματος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης της τρόικας έως τις 31 Ιουλίου, ώστε την 1η Αυγούστου το ΔΝΤ να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί, 1,8 δισ ευρώ. Εάν αυτό δε συμβεί έως την 1η Αυγούστου το Ταμείο δεν θα μπορεί να στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι θα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό για τους επόμενους 12 μήνες.

Τα ανοικτά ζητήματα είναι:

1. Το πρόγραμμα των απολύσεων στο δημόσιο. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι πέραν εκείνων της ΕΡΤ και άλλοι 11.000 το 2014. Η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί για το σχέδιο.

2. Αναδιάρθρωση φορολογικού μηχανισμού και αποδοτικότητα του τέλους επί των ακινήτων εντός του 2013. Η τρόικα ζήτησε στοιχεία για να διαπιστώσει κατά πόσο είναι εξασφαλισμένα τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί. Επίσης καίριας σημασίας είναι η ολοκλήρωση του τρόπου εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014.

3. Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Υπάρχει έντονη ανησυχία μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ. Γι αυτό η τρόικα ζητεί λεπτομέρειες για το πως θα επιτευχθούν

4. Σχέδιο ενσωμάτωσης των μικρών τραπεζών από τις συστημικές. Οι τροικανοί ζήτησαν στοιχεία για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης αλλά και για το σχέδιο ενσωμάτωσης των μικρών τραπεζών από τις 4 συστημικές τράπεζες. Κάτι που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου.

5. Αντικατάσταση των μέτρων που δεν εφαρμόζονται, όπως η εισφορά επί των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει την εισφορά 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ταμείου και η τρόικα περιμένει παρεμβάσεις που θα καλύψουν το κενό.

6. Οικονομική κατάσταση ασφαλιστικών ταμείων. Στο επίκεντρο οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, όπου εντοπίζεται και το μεγάλο πρόβλημα.