Διεξοδικούς ελέγχους στις μισθολογικές καταστάσεις που τηρούνται σε 150 ΔΕΚΟ και άλλους φορείς του Δημοσίου πραγματοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιους απ’ αυτούς δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. 
 
Η έρευνα έχει επείγοντα χαρακτήρα και απ’ τα πρώτα αποτελέσματα διαπιστώνονται αποκλίσεις στις μηνιαίες μικτές αποδοχές, που κυμαίνονται από 333 έως 1.320 ευρώ !
 
“Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστωθούν αποκλίσεις από τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, όχι μόνο θα αποπεμφθούν οι διοικήσεις των οργανισμών, αλλά και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις”, λέει στο Έθνος υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. 
 
Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει το νόμο και να βάλει τέλος στο καθεστώς των υπαλλήλων δύο ταχυτήτων καθώς η περιστολή δαπανών στους φορείς του Δημοσίου θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος. 
 
Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ (συγχωνεύσεις, λουκέτα και περικοπές μισθολογικού κόστους) θα εξοικονομηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ το 2014 μειώνοντας ισόποσα το δημοσιονομικό κενό. Απ’ αυτά, τα 60 με 80 εκατ. ευρώ θα προκύψουν απ’ τη μείωση του μισθολογικού κόστους. 
 
Το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου είχε ψηφιστεί από το Νοέμβριο του 2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε εξαρχής στις ΔΕΚΟ. Είχε όμως περάσει διάταξη για πλαφόν 1.900 ευρώ μεικτά στον μέσο μισθό ανά δημόσια επιχείρηση. 
 
Στη συνέχει και εντός του προηγούμενου έτους, μετά από συμφωνία με την τρόικα, θεσμοθετήθηκε η καθολική εφαρμογή του σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 
 
Ωστόσο ένα χρόνο μετά οι αποκλίσεις παραμένουν μεγάλες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ο μέσος μισθός είναι 2.033 ευρώ, ενώ στον εποπτευόμενο οργανισμό ΚΑΠΕ ο μέσος μισθός για υπάλληλο με τα ίδια τυπικά προσόντα είναι 2.540 ευρώ. 
 
Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός της κατηγορίας ΠΕ είναι 2.672 ευρώ. Στο υπουργείο υπάγεται το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο οποίο υπάλληλος ΠΕ έχει μέσο μισθό 2.857 ευρώ αλλά και το ΚΕΠΕ όπου ο μέσος μισθός της ίδιας κατηγορίας είναι 3.326 ευρώ !
 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ και των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημόσιου λαμβάνουν σήμερα μέχρι και 35% μεγαλύτερη αμοιβή απ’ τους συναδέλφους τους, που διαθέτουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.