Της Μαίρης Λαμπαδίτη

600 άτομα από 5 ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς είναι  οι πρώτοι που θα εγγραφούν στις λίστες διαθεσιμότητας. Έως το βράδυ αναμένεται να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια για την υπαγωγή στη λίστα.

Τα ταμεία είναι το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Επικουρικό) και ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με σχόλια στελεχών των ταμείων, είναι εύλογο να τεθούν σε διαθεσιμότητα κάποια (εκτιμάται ότι θα είναι 70) από τα 800 άτομα που είχαν απορροφηθεί μετά την κατάργηση της εργατικής εστίας και της εργατικής κατοικίας.

Επιπλέον, αιχμηρά ήταν τα σχόλια για τις προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ 900 περίπου ατόμων στον ΟΑΕΕ (γαλάζιας απόχρωσης) την τελευταία 20ετία πριν από την κρίση.

Το μόνο σημείο που έχει προκαλέσει ενστάσεις είναι το ενδεχόμενο διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του ΙΚΑ, αφού διαπιστωμένα υπάρχουν πολλά κενά, κάτι που θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Οι ενώσεις των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων  προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μπουν οι εργαζόμενοι αυτοί σε λίστες διαθεσιμότητας, την ώρα που υπάρχουν 2.500 κενές θέσεις. 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα Ταμεία θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο. Επίσης, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11 έως τη λήξη της βάρδιας αύριο και παναττική απεργία την Παρασκευή.