Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν στη Wall, καθώς το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό ενίσχυσε τους φόβους για παράλυση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μετά από 17 χρόνια, με τους βασικούς δείκτες να διατηρούν τα μηνιαία και τριμηνιαία κέρδη τους.

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και αντιτάχθηκε στις τροπολογίες που αφορούν το σύστημα υγείας.

Οι μετοχές κινήθηκαν πτωτικά το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης μετά την δήλωση βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων στο CNBC ότι δεν βλέπει να ξεκαθαρίζει η κατάσταση σήμερα, κάνοντας το “κλείσιμο” της κυβέρνησης ακόμα πιο πιθανό.

Η πολίτικη αναταραχή στην Ιταλία επίσης επηρέασε τους επενδυτές, μετά την διαταγή του ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προς μία σειρά από υπουργούς του να παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο, ρίχνοντας την ιταλική κυβέρνηση στο χάος.

Ο Dow σημείωσε απώλειες 0,84% στις 15.130 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε ζημιές 0,58% στις 1.682 και ο Nasdaq υποχώρησε 0,28% στις 3.771 μονάδες.

“Οι Αμερικανοί βουλευτές έχουν διορία έως απόψε τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη διακοπή πληρωμών και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους”, λέει στο Bloomberg o  Nick Skiming, o οποίος διαχειρίζεται κεφάλαι 10 δισ. δολ. στην Ashburton Ltd. “Εχουμε δει πολύ λίγες παραχωρήσεις μέχρι τώρα”.

Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να συμφωνήσουν έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Σε διαφορετική περίπτωση οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα αναστείλουν πολλές λειτουργίες τους για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα οδηγηθούν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, John Boehner κάλεσε τους Δημοκρατικούς να εγκρίνουν στην Γερουσία  την πρόταση νόμου που ενέκριναν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, καθώς η πρόταση των Ρεπουμπλικανών προβλέπει την αναβολή για ένα έτος της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας που έχει προωθήσει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, καθώς και την ακύρωση ενός φόρου στον ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος αποσκοπούσε στο να βοηθήσει τη μεταρρύθμιση.

Οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων και αντιπροτείνουν την έγκριση στη Βουλή της πρότασης που έχει ήδη περάσει από τη Γερουσία και προβλέπει την παράταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης χωρίς άλλες προβλέψεις.

Τα μάκρο

Στο μακροοικονομικό πεδίο, ο Chicago PMI, γνωστός και ως βαρόμετρο των επιχειρήσεων του Σικάγο, αναρριχήθηκε το Σεπτέμβριο στις  55,7 μονάδες από 53,0 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι του MarketWatch ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54 μονάδες. 

Οι επιχειρήσεις

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις, ο CEO της Apple Tim Cook αναμένεται να συναντηθεί με τον ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αντικείμενο της συνάντησης θα είναι τα σχέδια της εταιρείας για την επαναγορά μετοχών.

Η Apple έγινε το πιο πολύτιμο εμπορικό σήμα στον κόσμο, εκθρονίζοντας την Coca-Cola ύστερα από 13 χρόνια πρωτοκαθεδρίας.

Πτώση των ενεργειακών μετοχών με φόντο το deadline σήμερα τα μεσάνυχτα που αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός οδηγεί στην πρώτη στάση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης σε 17 χρόνια.

Oι μετοχές

H Phillips 66 υποχώρησε 1,21% και η Devon Energy σημείωσε πτώση1,62%

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες σημείωσαν απώλειες με την Exxon Mobil να υποχωρεί 1%, την Chevron να σημειώνει απώλειες 0,93%, ενώ οι μετοχές της ConocoPhillips σημείωσαν πτώση 1,14%.

Οι μετοχές της Royal Dutch Shell σημείωσαν πτώση 0,30% καθώς η Shell ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της από το κοίτασμα σχιστολιθικού αερίου στην South Texas’ Eagle Ford shale.

Η Cisco System σημείωσε άνοδο 0,43%, η Microsoft ενισχύθηκε 0,03%, η Johnson & Johnson υποχώρησε 0,05%, η Procter & Gamble σημείωσε απώλειες 2,10%, η United Technologies υποχώρησε 1,41% και η NIKE σημείωσε ζημιές 1,36%